Știri
Dezbatere Alegeri SUA 2016: Mike Pence și Tim Kaine s-au contrat în confruntarea vicepreședinților
UPDATE – Alegeri SUA 2016: Democratul Tim Kaine a încercat să reducă dezbaterea televizată de marţi între candidaţii la vicepreşedinţie la Donald Trump, pe care l-a prezentat drept un pericol la adresa securităţii naţionale, drept o persoană care denigrează femeile şi minorităţile şi care pare să plătească puţine taxe federale, relatează Reuters.
Dezbaterea dintre Kaine, partenerul de cursă al candidatei la preşedinţie Hillary Clinton, şi rivalul său republican Mike Pence este singura întâlnire între cei doi, iar ambii s-au concentrat în cea mai mare parte a înfruntării asupra atacării candidaţilor la preşedinţie din cealaltă tabără.
Discuţiile au fost aprinse, iar cei doi au vorbit frecvent unul peste celălalt.
Kaine, un senator din Virginia, a încercat să atragă din electoratul lui Trump, în timp ce Pence, guvernatorul statului Indiana a încercat să o prezinte pe Clinton ca nedemnă de încredere să ocupe fotoliul de la Casa Albă şi a acuzat-o de un eşec ca secretar de Stat (2009-2013) în primul mandat al preşedintelui Barack Obama.
Kaine l-a înfuriat pe Pence evocând o declaraţie a fostului preşedinte republican Ronald Reagan, potrivit căruia un prost sau un nebun căruia i se dă arma nucleară pe mână ar putea declanşa o catastrofă.
„Iar eu cred că ăsta este partenerul de cursă al guvernatorului Pence”, a spus Kaine.
„Senatorule, senatorule, asta a fost chiar şi sub demnitatea ta şi a lui Hillary Clinton şi destul de josnic”, i-a replicat Pence.
Kaine a încercat, în mod clar intenţionat, să-l oblige pe Pence să apere poziţiile lui Trump. El le-a amintit milioanelor de telespectatori că magnatul newyorkez s-a împotmolit într-o dispută publică cu o fostă Miss Univers, săptămâna trecută, şi a denunţat faptul că miliardarul l-a lăudat pe preşedintele rus Vladimir Putin în mai multe rânduri.
Știre inițială
Alegeri SUA 2016. În această noapte, începând cu ora 3:00 (ora României) are loc confruntarea între Mike Pence și Tim Kaine, candidați pentru funcția de vicepreședinte al Statelor Unite.
Democratul Tim Kaine și republicanul Mike Pence se vor confrunta la Universitatea Longwood din Farmville, statul Virginia, în cadrul singurei dezbateri destinate candidaților la vicepreședinție.
Mike Pence, 57 de ani, va încerca să prezinte o față mai respectabilă a candidatului republican, Donald Trump. În timp ce Tim Kaine, 58 de ani, se va concentra pe program, însă va trebui să clarifice și unele zone mai întunecate din trecutul lui Hillary Clinton, cum ar fi scandalul e-mailurilor.
Care este rolul unui vicepreședinte al SUA
Vicepreședinții au un rol considerabil, chiar dramatic, dat fiind că trebuie să-l înlocuiască pe președinte dacă acesta moare sau demisionează. Acest lucru s-a întâmplat de nouă ori în istoria americană, iar actualii candidați la Casa Albă se numără printre cei mai în vârstă din istorie: Hillary Clinton se apropie de 69 de ani, iar Donald Trump are 70 de ani.
Tim Kaine și Mike Pence vor trebui nu doar să se facă mai bine cunoscuți, ci să compenseze și slăbiciunile sau excesele candidaților la președinție.
Mike Pence, 57 de ani, „va încerca să prezinte o față mai respectabilă” a tandemului republican, după afirmațiile controversate ale lui Donald Trump cu privire la aspectul fizic al unei foste Miss Univers, estimează Joel Goldstein de la Școala de Drept din cadrul Universității St.Louis. Fără îndoială, el va trebui, de asemenea, să-l apere pe miliardar după ce cotidianul The New York Times a dezvăluit duminică o parte din declarația sa fiscală pe anul 1995, care dovedește că este posibil ca Trump să se fi sustras plății impozitului pe venit timp de mai mulți ani.
La rândul său, Tim Kaine, 58 de ani, se va concentra pe program, însă va trebui să clarifice și unele zone mai „întunecate” din trecutul dnei Clinton, cum este și dosarul privind e-mailurile sale private.
Astfel, dezbaterea s-ar putea concentra mai degrabă „asupra candidaților la președinție și a politicilor lor, decât asupra candidaților la vicepreședinție”, conchide Goldstein.