Știri
Evenimentele zilei de 23 septembrie
In data de 23 septembrie 1846 a avut loc descoperirea planetei Neptun de astronomul francez Urbain Le Verrier și astronomul britanic John Couch Adams.
Neptun este a opta și cea mai îndepărtată planetă de Soare din sistemul solar. Numită după zeul roman al mării, este a patra planetă după diametru și a treia după masă. Neptun are o masă de 17 ori mai mare decât cea a Pământului și puțin mai mare decât masa lui Uranus, care este de 15 ori mai greu decât Pământul, dar nu la fel de dens.
Neptun orbitează în jurul Soarelui la o distanță de 30,1 unități astronomice, ceea ce înseamnă că orbita sa este de aproximativ 30 de ori mai mare decât orbita Pământului. Simbolul astronomic al lui Neptun este ♆, o variantă modificată a tridentului zeului Neptun.
Neptun a fost prima planetă găsită prin calcule matematice. Planeta Neptun a fost descoperită din cauza perturbărilor gravitaționale din orbita lui Uranus care l-au condus pe Alexis Bouvard să presupună existența unei a opta planete. Neptun a fost ulterior observat pe 23 septembrie 1846 de Johann Galle, la o distanță de mai puțin de un grad de poziția prezisă de calculele lui Urbain Le Verrier.
La scurt timp după aceasta a fost descoperit și satelitul său Triton. Alți 12 sateliți au fost descoperiți în secolul al XX-lea. La 25 august 1989, sonda spațială Voyager 2 a trecut prin vecinătatea planetei.
CITESTE SI: EVENIMENTELE ZILEI DE 22 SEPTEMBRIE
Neptun are o compoziție asemănătoare cu cea a lui Uranus, compozițiile ambelor planete fiind diferite de ale giganților gazoși mai mari, Jupiter și Saturn. Atmosfera lui Neptun este asemănătoare cu cea a lui Jupiter și Saturn prin faptul că este compusă în principal din hidrogen, heliu, urme de hidrocarburi și posibil azot, dar are proporții mai mari de apă, amoniac și metan.
Spre deosebire de atmosfera uniformă a lui Uranus, Neptun are o atmosferă cu detalii vizibile ce denotă o activitate meteorologică. De exemplu, în anul 1989, când Voyager 2 a ajuns în dreptul lui Neptun, s-a observat o pată mare întunecată, similară cu Marea Pată Roșie de pe Jupiter. Aceste fenomene meteorologice sunt produse de cele mai puternice vânturi din sistemul solar, ale căror viteze ating, conform măsurătorilor, 2100 km/h.
Nasteri importante in data de 23 septembrie:
In data de 23 septembrie 1930 s-a nascut Ray Charles, muzician american
In data de 23 septembrie 1941 s-a nascut Sofia Vicoveanca, interpretă română de muzică populară
In data de 23 septembrie 1943 s-a nascut Julio Iglesias, cântăreț spaniol
Decese importante in data de 23 septembrie:
In data de 23 sepetembrie 1939 s-a stins din viata Sigmund Freud, psihiatru austriac, întemeietorul psihanalizei
In data de 23 septembrie 2013 s-a stins din viata Geo Saizescu, regizor, scenarist și actor român.
Sursa foto: Shutterstock