Connect with us
Alegeri prezidenţiale în Bulgaria. Cine sunt favoriţii

Externe

Alegeri prezidenţiale în Bulgaria. Cine sunt favoriţii

Astăzi au loc alegeri prezidenţiale în Bulgaria. Ţara vecină cu România îl va supune unui test de popularitate pe premierul conservator Boiko Borisov, iar de aceste alegeri depind relaţiile dintre Sofia şi Moscova în perioada următoate, notează AFP.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Bulgaria are loc astăzi, iar la vot sunt aşteptaţi aproximativ 6,8 milioane de bulgari. Favoriţii sunt preşedinta Parlamentului, Ţeţka Tatceva (58, Partidul Conservator Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei – GERB) şi generalul Rumen Radev (53, fost comandant al forţelor aeriene, candidat din partea socialiştilor bulgari, considerat un susţinător al Moscovei).

Boiko Borisov a ameninţat în anul 2014 că va demisiona din fruntea guvernului dacă cea pe care conservatorii au propus-o la alegeri nu va ieşi pe primul loc din primul tur. Pe locul întâi se clasează, conform sondajelor, Tatceva (28%), urmată de generalul socialist Radev (22%). Cei mai mulţi analişti politici cred că va avea loc un al doilea tur pe 13 noiembrie deoarece niciunul dintre candidaţi nu poate strânge 50% +1 din voturi din primul tur de scrutin.

În campania electorală de la bulgari s-au dezbătut probleme serioase care afectează ţara: sărăcia, corupţia, exodul populaţiei şi criza demografică, nivelul salariului mediu pe economie (400 de euro) şi relaţiile cu Rusia. Primele rezultate ale voturilor de azi sunt aşteptate la ora 20 ora locală.

alegeri-prezidentiale-in-bulgaria-cine-sunt-favoritii-2
In imagine: Rumen Radev, candidatul socialiştilor la preşedinţie

Participarea la vot este estimată undeva la 69%, mult mai mare faţă de alegerile generale din octombrie 2014, când s-au prezentat la vot doar 48,6% din cetăţenii cu drept de vot.

CITEŞTE ŞI: Rezultate alegeri prezidențiale în Republica Moldova. Igor Dodon a obținut 47,98% din voturi


În imagine: Boiko Borisov, premierul conservator al Bulgariei

Bulgaria este o republică parlamentară situată în sud-estul Europei. Este una din cele mai sărace ţări de pe continent şi cea mai săracă din Uniunea Europeană. Statul bulgar s-a înfiinţat în 681, iar independenţa faţă de Turcia a fost câştigată abia în 1908. În Bulgaria tăiesc aproximativ 7.350.000 de persoane.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top