Connect with us
Israel: Deschiderea procesului unui fost ministru acuzat de spionaj

Externe

Israel: Deschiderea procesului unui fost ministru acuzat de spionaj

Momente grele pentru un fost ministru! Procesul lui Gonen Segev, un fost ministru israelian acuzat de spionaj în folosul Iranului, s-a deschis joi la Ierusalim, informează France Presse.

Potrivit actului acuzării, Gonen Segev, ministru al energiei şi infrastructurii între 1995 şi 1996, este acuzat de spionaj, asistenţă acordată inamicului în timp de război şi furnizarea de informaţii „în intenţia de a submina securitatea statului”.

El este mai ales acuzat că, începând din 2012, în timp ce locuia în Nigeria, a furnizat informaţii privind amplasarea unor situri ale serviciilor de securitate israeliene, precum şi numele unor responsabili.

Doar o parte din rechizitoriul necenzurat de către justiţie a fost făcută public, procesul ţinându-se cu uşile închise.

Potrivit mass-media, aproximativ 50 de articole din acest rechizitoriu au fost cenzurate din „motive de securitate”. Ele se referă la modul în care Gonen Segev a obţinut informaţiile pe care le-a furnizat iranienilor şi asupra misiunilor care i-au fost încredinţate.

Segev a fost arestat în mai pe aeroportul Ben Gurion din apropiere de Tel Aviv şi apoi deţinut în secret până când serviciul de securitate internă, Shin Beth, a anunţat detenţia sa pe 18 iunie.

Anterior, Guineea Ecuatorială i-a refuzat intrarea din cauza unei condamnări pentru trafic de droguri, potrivit versiunii Shin Beth.

Ce informații a transmis

Segev s-a întâlnit cu contactele sale iraniene în mai multe ocazii în diverse ţări şi le-a transmis informaţii despre securitatea şi resursele energetice din Israel, a precizat Shin Beth în momentul arestării sale.

Ales deputat în 1992 pe o listă de extremă-dreaptă, Gonen Segev şi-a părăsit partidul şi a votat în favoarea acordurilor de la Oslo II în octombrie 1995, permiţând prim-ministrului de atunci Yitzhak Rabin să treacă prin Parlament a doua fază a acestui acord, care trebuia să

conducă la crearea unui stat palestinian.

El a fost numit apoi ministru al energiei şi infrastructurii.

Citește și: Caz halucinant în Israel: Un băieţel de etnie druză a început să vorbească în engleză

În 2003, acest medic a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru tentativă de fraudă cu cartea de credit. Un an mai târziu, el a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru trafic de droguri ecstasy.

Iranul este inamicul declarat al Israelului, care apreciază că programul nuclear şi balistic al Republicii islamice reprezintă pentru el o ameninţare existenţială, comentează France Presse.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Externe

To Top