Connect with us
Oamenii de știință au tras ALARMA! Ce se întâmplă din cauza temperaturilor ridicate

Externe

Oamenii de știință au tras ALARMA! Ce se întâmplă din cauza temperaturilor ridicate

Specialiștii au tras alarma în ceea ce privește încălzirea globală. Nivelul mărilor a crescut accelerat din anii `90 și până acum din cauza unor valori de temperatură tot mai ridicate.

Acestea au dus la topirea unei părți însemnate din calota glaciară a Groenlandei, transmite Reuters, care citează un studiu publicat de o echipă de oameni de știință.

Rata anuală de creștere a nivelului mărilor a atins 3,3 milimetri în 2014, de la 2,2 mm în 1993, ceea ce ar putea determina o rată de 33 de centimetri într-un secol în cazul în care situația rămâne neschimbată, conform unei echipe de cercetători din China, Australia și Statele Unite.

Nivelul mărilor și oceanelor a crescut cu circa 20 de centimetri în ultimul secol, iar multe studii științifice prevăd o accelerare continuă în acest secol în condițiile în care încălzirea globală provoacă topirea gheții de pe uscat.

Confirmarea accelerării creșterii nivelului mărilor „subliniază importanța și urgența” identificării modalităților de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de protecție a zonelor joase de coastă, au notat oamenii de știință în jurnalul „Nature Climate Change”.

Creșterea nivelului mării va constitui un pericol pentru zonele joase de coastă, din Miami până în Bangladesh, pentru mai multe orașe, de la Shanghai la San Francisco, și pentru statele insulare mici precum Tuvalu din Pacific, menționează Reuters.

Un grup de experți ai ONU privind schimbările climatice a susținut în 2014 că nivelurile apelor mării ar putea crește cu până la un metru până în 2100.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top