Connect with us
Testele nuclare din Corea de Sud au fost suspendate. Reacția lui Trump

Externe

Testele nuclare din Corea de Sud au fost suspendate. Reacția lui Trump

Preşedinţia Coreei de Sud a comunicat sâmbătă că decizia Coreei de Nord de a suspenda testele nucleare şi cu rachete constituie „un progres semnificativ către denuclearizarea peninsulei coreene, dorită de întreaga lume”, transmite Yonhap. Anunţul de la Phenian privind moratoriul nuclear „va crea un context foarte pozitiv pentru succesul summitului inter-coreean şi a celui americano-nord-coreean”, arată declaraţia preşedinţiei de la Seul.

Decizia Coreei De Sud – Suspendarea programului nuclear

Reacție: Reacția lui Donald Trump dupa ce Coreea de Sud a anunțat suspendarea testelor nucleare

Coreea de Sud se angajează să pregătească întâlnirea preşedintelui Moon Jae-in cu liderul nord-coreean Kim Jong Un „astfel încât să poată duce către denuclearizare şi către o pace durabilă în peninsula coreeană”.

Prin agenţia KCNA, Coreea de Nord a anunţat sâmbătă că nu va mai testa nici arme nucleare, nici rachete balistice intercontinentale. Decizia a fost luată la o şedinţă a Partidului Muncitorilor din Coreea. Kim a afirmat că „în faza actuală, când naţiunea noastră s-a ridicat la statutul de centru de putere politică şi militară, concentrarea asupra construcţiei economiei bazate pe socialism este linia strategică a partidului”. Yonhap remarcă o posibilă modificare a politicii „byongjin”, de dezvoltare în paralel a economiei şi a capacităţilor nucleare.

Înaintea întâlnirii dintre Kim şi Moon de vinerea viitoare şi a celei dintre liderul de la Phenian şi preşedintele SUA, Donald Trump, din mai sau iunie, KCNA a mai afirmat că:

„Nordul nu îşi va folosi armele nucleare atâta vreme cât nu există ameninţări nucleare sau provocări la adresa sa. De asemenea, se angajează să nu transfere în niciun caz altora armele şi tehnologia sa nucleară”. Phenianul consideră că nu mai are nevoie de teste, deoarece a încheiat dezvoltarea armamentului atomic. Poligonul de la Punggye-ri, unde au avut loc toate cele şase teste nucleare nord-coreene, va fi închis „pentru a garanta transparenţa suspendării testelor”.

Adi Ioan este editor senior la Huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Externe

To Top