Connect with us
Trump: „Sfătuiesc Iranul să nu relanseze programul său nuclear, vor fi consecințe grave, clar?”

Externe

Trump: „Sfătuiesc Iranul să nu relanseze programul său nuclear, vor fi consecințe grave, clar?”

Preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat miercuri Iranul cu „consecinţe foarte grave” dacă va decide să relanseze programul său nuclear. Declarația vine la numa o zi după anunţul retragerii Statelor Unite din acordul vizând să împiedice Teheranul să obţină arma nucleară.

„Sfătuiesc Iranul să nu relanseze programul său nuclear. Îi sfătuiesc ferm” să nu facă acest lucru, a declarat Donald Trump presei la Casa Albă înaintea unei reuniuni a cabinetului.

„Dacă face” acest lucru, vor fi consecinţe foarte grave, clar?”, a adăugat el ca răspuns la o întrebare pe această temă.

Citește și: Ministrul Apărării din Franța: „Paris va pleda pentru o îmbunătățire a acordului nuclear iranian, cu sau fără SUA”

Donald Trump a anunţat marţi retragerea Statelor Unite din acordul semnat în 2015 între Iran şi marile puteri la capătul a doi ani de negocieri internaţionale.

El a mai făcut cunoscut că va restabili sancţiunile împotriva Republicii Islamice care fuseseră ridicate în schimbul angajamentului asumat de Iran de a nu se dota cu arma nucleară.

Citește și: Tensiuni după ce americanii s-au retras din acordul nuclear cu Iran. Ce au făcut UE și Rusia

Ca reacţie, preşedintele iranian, Hassan Rouhani, unul dintre părinţii acordului, a oferit celorlalte părţi (Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) o scurtă fereastră de negocieri pentru a salva acest pact, ameninţând în acelaşi timp că Teheranul va relua programul său de îmbogăţire a uraniului.

Te-ar putea interesa și: SUA se retrag din acordul cu Iranul! Donald Trump: „Regimul din Iran, un regim al terorii”

Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi seara retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul.

Declaraţia sa de la Casa Albă a fost transmisă în direct la televiziuni şi urmată imediat de semnarea decretului prin care se reintroduc sancţiunile împotriva regimului de la Teheran.

Trump a criticat acordul încheiat în 2015 de puterile internaţionale – SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania – cu Iranul. Afirmând că suspendarea sancţiunilor în schimbul renunţării la programul nuclear a fost negociată greşit de la început şi a permis Teheranului să continue programul de înarmare cu rachete capabile să transporte ogive nucleare.

De asemenea, preşedintele a subliniat că acordul nu a împiedicat Iranul să finanţeze terorismul şi să destabilizeze Orientul Mijlociu. Citește continuarea AICI.

Foto: Hepta.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top