Connect with us
Uniunea Europeana

Externe

UE a acceptat cererea de aderare a Bosniei şi Herţegovinei

Statele UE au acceptat marţi cererea de aderare la blocul comunitar depusă de către executivul bosniac, care reprezintă un pas important într-un proces îndelungat de negocieri. Bruxelles-ul a susţinut că Sarajevo a făcut în ultimele opt luni progrese importante legate de reformele instituţionale necesare, informează Reuters, potrivit news.ro.

Ulterior, Comisia Europeană trebuie să facă o evaluare a nivelului de pregătire pentru aderare, înainte de a prezenta condiţiile care au rămas de îndeplinit pentru Sarajevo

Deşi au acceptat cererea de aderare, statele membre au cerut executivului bosniac să continue ”reformele socio-economic, precum şi reglementarea statului de drept şi a administraţiei publice”. Statele UE au cerut comisarilor să monitorizeze implementarea unei decizii a Curţii Europene pentru Drepturile Omului, care obligă autorităţile să permită minorităţilor etnice să candideze pentru funcţii publice.

Bosnia şi Herţegovina nu a implementat încă decizia Curţii Europene pentru Drepturile Omului, iar doar sârbii, croaţii şi bosniecii au dreptul de a candida pentru o funcţie publică, în vreme ce evreii şi romii sunt excluşi.

Sarajevo a făcut progrese importante în ceea ce priveşte deschiderea unei instituţii care să gestioneze relaţiile cu UE.

”Astăzi este o zi istorică pentru calea şi viitorul european al Bosniei şi Herţegovinei. Aceasta este cu siguranţă o veste pozitivă pentru Bosnia şi Herţegovina… în special pentru tineri”, a declarat premierul Denis Zvizdic.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top