Connect with us
Vehiculele diesel sunt pe lista neagră a multor primari europeni dar și din alte mari metropole de pe glob. Noi alternative sunt propuse.

Externe

Vehiculele diesel vor fi interzise în mai multe capitale europene

Vehiculele diesel sunt pe lista neagră a multor primari europeni dar și din alte mari metropole de pe glob. Inițiativa face parte dintr-un plan mai larg de îmbunătățire a calității aerului. Un obiectiv secundar al măsurii vizează înnoirea parcului auto cu autovehicule care să folosească combustibili mai puțin poluanți.

Vehiculele diesel, o parte din trecut

Ambițiosul plan are ca data de începere anul 2025, moment în care edilii unor mari orașe vor să elimine total factorul nociv al autovehiculelor diesel. Conform BBC, până la această oră, primarii Parisului, Madridului, Atenei dar și al celui din Mexico City s-au întâlnit pentru a dezbate acest subiect.

În cadrul congresului bianual, organizat în Mexico City, liderii acestor orașe au pus la punct anumite linii generale ale proiectului. Aceeași publicație britanică punctează concluziile obținute în urma discuțiilor. În primul rând, se dorește redirecționarea atenției către vehiculele ce utilizează alt combustibil, diferit de diesel. În al doilea rând, va fi promovat intensiv mersul pe bicicletă și pe jos.

Mașinile diesel reprezintă un subiect intens cercetat în ultimii ani din punctul de vedere al impactului asupra calității aerului. Organizația Mondială a Sănătății susține că, anual, aproape trei milioane de morți sunt legate de poluarea aerului.

Semnalele de îngrijorare sunt amplificate și de situația înregistrată în alte mari aglomerări urbane. În orașe precum Beijing, New Delhi sau Johannesburg, nivelul de poluare a aerului a atins cote alarmante. În aceste zone intens populate, soarele este deseori ascuns de norii de poluare ce acoperă cerul.

Citește și:FOTO: NASA a facut publica o harta a lumii unde poluarea ucide

Alternativele viitorului

Inițiativa vine în întâmpinarea multiplelor anunțuri care încurajează oamenii să se reorienteze către vehiculele viitorului. Acest îndemn are rolul de a extinde perioada de exploatare a rezervelor planetare de petrol. Inclusiv marile concerne auto accesează noi variante de combustibili. În ultimii ani, companii celebre precum BMW, Mercedes sau Wolkswagen au scos pe piață automobile electrice sau hibride. Trend-ul global se distanțează de combustibilii clasici. Totuși, este greu de anticipat cât de repede vor putea fi implementate aceste noi mașini și infrastructura care să le susțină funcționarea.

George Vintilă este redactor HUFF.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top