Connect with us
Legenda Mărțișorului - Povestea Babei Dochia

Știri

Legenda Mărțișorului – Povestea Babei Dochia 1 martie 2019

În primele zile ale lunii martie, românii obișnuiesc să primească și să ofere mărțișoare. Celebrarea începutului primăverii, prin oferirea unor șnururi cu ață alb-roșie, este poate cea autentică și frumoasă sărbătoare laică a românilor.

În spatele tradiției mărțișorului, există și o foarte frumoasă legendă. Ziua de 1 martie este strâns legată de legenda Babei Dochia, căreia, în unele părți, i-a împrumutat și numele.

Citește și: Ce să NU faci de 1 Martie și ce trebuie să faci pentru a avea noroc

Inspirată de un personaj creștin, Sfânta sau Mucenica Eudochia, sărbătoarea mărțișorului este momentul în care aceasta urcă pe munte prea devreme primăvara și moare din cauza frigului.

Legenda mărțișorului – Povestea babei Dochia

Potrivit cele mia populare variante a legendei, baba Dochia avea o noră pe care o năpăstuia des. În fiecare an, chiar de 1 martie, acesta o trimetea pe tânăra femeie la râu, cu o lână albă și un neagră. Aceasta trebuia să spele lâna albă până devenea neagră și pe cea neagră până când căpăta albul zăpezii.

Fata a spălat lâna până când degetele au început să îi sângereze, însă culoarea nu se schimba. Impresionat de lacrimile amare vărsate de fată, Domnul Iisus Hristos i-a apărut în cale și i-a dăruit o floare roșie, spunându-i să spele lâna cu ea.

Tânăra i-a mulțumit, a pus floarea în apă și a spălat lâna, aceasta devenind cu ușurință albă. Dochia, văzând floarea roșie din părul fetei, a crezut că a sosit deja primăvara și a decis să plece pe munte cu oile, îmbrăcată în 12 cojoace.

Citește și: CADOURI 1 și 8 MARTIE. Idei de daruri pentru toate femeile

Pe drum, fie pentru că era prea cald, ploua sau ningea, baba Dochia își dă jos cojoacele, pe rând. Când rămâne doar în cămașă, gerul o îngheață, transformând-o în sloi și apoi în stâncă. Piatra babei Dochia se poate observa și azi pe muntele Ceahlău, ca o mărturie vie a acestui mit românesc.

În alte variante ale legendei, baba Dochia este avertizată de alți oameni că în luna martie (sau Mărțisor) timpul este schimbător, dar refuză să îi ia în seamă, râzând de Mărțișor (Zeul Marte). Mărțișor împrumută de la Februarie două zile reci, pentru a se răzbuna, iar baba Dochia îngheață de frig.

Andrei Petrescu este redactor Huff.ro, colaboreaza cu site-ul de 6 ani. Poate fi contact pe adresa andrei@huff.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top