Știri
Noi promisiuni de la Gabriela Firea pentru bucureșteni. Ce proiect a fost adoptat
Programul municipal de investiţii „Nicio stradă neasfaltată şi fără utilităţi publice”, program multianual de dezvoltare durabilă, a fost adoptat miercuri de către Consiliul General al Capitalei.
În debutul şedinţei, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că în Bucureşti există în acest moment un număr aproximativ de 270 de străzi fără asfalt şi fără utilităţi publice, dintre care: în Sectorul 1 un număr de 94 de străzi, în Sectorul 2 un număr de 11 străzi, în Sectorul 3 un număr de 33 de străzi, în Sectorul 4 un număr de 40 de străzi, în Sectorul 5 un număr de 11 străzi, în Sectorul 6 un număr de 77 de străzi.
Ea a menţionat că lucrările vor fi realizate de către companiile municipale, dar şi de către societăţi care vor participa la licitaţii, astfel încât dotarea cu utilităţi publice şi modernizarea sistemului rutier să fie încheiată cât mai rapid.
Conform hotărârii, într-o primă etapă, Direcţia Generală Servicii Publice va transmite primăriilor de sector solicitarea privind stabilirea investiţiilor necesare.
Ulterior va fi stabilită o comisie formată din reprezentanţi ai Municipiului Bucureşti şi ai sectoarelor, care va analiza proiectele de investiţie publică, din punct de vedere al sustenabilităţii şi suportabilităţii acestora.
De asemenea, vor fi prioritizate proiectele în funcţie de: existenţa unor reglementări urbanistice; studiu de prefezabiliate/studiu de fezabilitate/proiect tehnic; situaţia juridică a terenurilor clarificată – acte care să ateste proprietatea Municipiului Bucureşti;
Punerea în aplicare a proiectului nu necesită aplicarea procedurii de declarare de utilitate publică şi expropriere; complexitatea soluţiilor tehnice prevăzute de proiect impune/nu impune respectarea anumitor restricţii.
Străzile aferente obiectivelor de investiţii selectate vor fi preluate în administrarea CGMB. Indicatorii tehnico-economici şi sursele de finanţare vor fi supuse aprobării CGMB.
Conform expunerii de motive, programul multianual a fost întocmit în conformitate cu prevederile „Strategiei Naţionale privind accelerarea dezvoltării serviciilor comunitare de utilităţi publice”.
Se menţionează că scopul programului este susţinerea efectivă şi coerentă a dezvoltării la standardele UE a serviciilor comunitare de utilităţi publice, în special în zonele defavorizate.
Citește și: Pesta porcină africană, confirmată în apropiere de București