Ordonanța Militară nr.10. Ce se întâmplă cu interdicţiile de săptămâna viitoare

21.04.2020
Ordonanța Militară nr.10. Ce se întâmplă cu interdicţiile de săptămâna viitoare

Ordonanța Militară nr.10. În România se află în vigoare deja Ordonanța Militară nr.9, iar autoritățile sunt precaute după zilele de paște. Aceștia se așteaptă la ce este mai rău după Paște, numărul persoanelor infectate cu coronavirus s-ar putea ridica rapid. Conform Cancan, autoritățile pregătesc încă o ordonanță militară pentru evitarea producerii unui al doilea vârf al pandemiei.

Ordonanța Militară nr.10. Ce se întâmplă cu interdicţiile de săptămâna viitoare

Autoritățile se așteaptă la al doilea vârf al pandemiei după zilele de Paști. Așadar acestea vor să dea o nouă ordonanță pentru a menține cât mai redus numărul de cazuri de infectare.

Ordonanța Militară nr.10 ar putea conține măsura de a prelungi suspendarea zborurilor în și dinspre Spania cu încă 14 zile din data de 29 aprilie.

Conform modelului ordonanțelor anterioare, o astfel de măsură nu s-ar aplica la zborurile efectuate cu aeronave de stat, zboruri de transport marfă și corespondență, zboruri umanitare sau cele care asigură servicii medicale de urgență, servicii tehnice și aterizările tehnice necomerciale, potrivit Gândul.ro.

Ordonanța Militară nr.10 ar mai putea conține o prevedere legată de declarația pe propria răspundere: ori modificarea acesteia, ori a modului de completare.

De altfel, amenzile s-ar putea mări. Amenzile pentru persoanele fizice care nu respectă prevederile ordonanțele militare sunt momentan cuprinse între 2.000 și 20.000 lei. Persoanele fizice pot primi amenzi între 10.000 lei și 70.000 lei.

O nouă ordonanță poate fi decretată odată ce se va atinge pragul de 10.000 de oameni infectați cu noul coronavirus. Astăzi președintele Klaus Iohannis a vorbit despre o posibilă relaxare a măsurile crizei pandemice odată cu data de 15 mai.

Totul depinde de cum vor evolua lucrurile până în ultima zi a stării de urgență, respectiv dacă numărul infectărilor va scădea sau nu. Tot ce putem face este să nu încălcăm regulile impuse de carantină și să ne protejăm cât mai bine. Autoritățile ne recomandă să ieșim din locuințe cât mai rar.