Știri
RO-Alert 9 octombrie emis pentru București. ISU a transmis un mesaj important
Vineri, 9 octombrie, a fost o zi cu infectări record în București. Drept urmare, ISU a emis un mesaj de tip RO-Alert, SMS care a fost transmis tuturor locuitorilor Capitalei.
Numărul total de cazuri înregistrate în București, de la debutul pandemiei, a ajuns la 21.434.
Conținutul mesajului RO-Alert emis pe 9 octombrie
Toți bucureștenii au primit acest mesaj de tip Ro-Alert transmis pe telefoanele mobile.
„Atenție! În municipiul București nivelul de răspândire a noului coronavirus (SARS-CoV-2) este unul ridicat, peste 2 la o mie de locuitori. Respectați măsurile sanitare pentru a nu vă pune viața în pericol, a dumneavoastră sau a celor din jur. Purtați corect MASCA, acoperind masul și gura. Păstrați DISTANȚA și evitați aglomerațiile. Mențineți IGIENA MÂINILOR, evitați contactul cu suprafețele comune și DEZINFECTAȚI-VĂ după fiecare atingere a unui obiect posibil contaminat. ÎNCURAJAȚI-I pe cei din apropierea voastră să respecte cu strictețe regulile. DSU-ISU”
București a înregistrat un record al cazurilor noi de COVID-19, vineri. Au fost raportate 579 de infectări noi, de ieri până astăzi. Astfel, Capitala înregistrează aproape 20% din totalul cazurilor confirmate în țară.
La nivel național, pe 9 octombrie au fost anunțate 3.182 cazuri noi.
Este cea mai mare cifră anunțată de la începutul pandemiei.
La nivel național, au fost prelucrate 2.627.544 de teste. Dintre acestea, 29.282 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 17.286 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.996 la cerere.
Mesajul președintelui Klaus Iohannis, vineri, 9 octombrie
Klaus Iohannis a fost vineri la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Conform mesajului transmis de Administraţia Prezidenţială, şeful statului a transmis un mesaj populației.
”Am făcut o vizită la INSP, institut despre care se vorbește foarte mult în ultima vreme. Am vrut o discuție directă cu experții din domeniu. Am găsit oameni dedicați, competenți, care se străduiesc să facă față unei situații complicate de pandemie. Mi-au prezentat Institutul, domeniile de care se ocupă și evident am discutat despre mersul pandemiei de la noi. Înainte să detaliez, vreau să spun că am apreciat munca lor, proiectele în curs și faptul că se preocupă foarte mult de resursa umană, de aparatura specifică și de extindere. Aceste rezultate pe care le obțin au un impact major în politica statului.
Despre pandemie am discutat destul de mult, mi-au prezentat viziunea lor aici, la Institut. Abordarea noastră este cam la fel, nu trebuie să intrăm în panică, dar să fim conștienți că ne aflăm într-o situație de sănătate publică gravă. Dacă vrem o viață aproapiată de normalitate, e nevoie să respectăm normele: purtarea măștii, distanță, igiena mâinilor, evitarea aglomerărilor.
În anumite localități, unde incidența e mai mare, se impun restricții. Descentralizarea restricțiilor este un lucru bun, așa că am convenit cu reprezentanții Institutului, cu ministrul Tătaru și cu echipa mea să lucrăm la o metodologie pentru a lua decizii mai rapide, eficiente și corelate cu situația din fiecare localitate sau județ. În acest fel, vom putea lua mai repede măsurile care se impun și să evităm restricții prea dure. Repet, măsurile de bază rămân cele discutate: masca, distanță, igienă. Toți specialiștii sunt de părere că masca e extrem de utilă dacă vrem să nu mai avem răspândire rapidă a virusului. Vom avea mai multe discuții despre unde și când purtăm masca. Recomand să purtați masca tot timpul când ieșiți din casă, în spațiul public, în interior sau în exterior”, a este declarația președintelui României.