Connect with us
România a intrat în scenariul 4! Bilanțul din 30 martie este devastator

Știri

România scenariul 4! Bilanțul deceselor este devastator

România scenariul 4! Țara noastră v-a intrat în scenariul 4, atunci când depășim 2000 de îmbolnăviri cu coronavirus. Autoritățile vor lua noi măsuri odată cu aceata sițuatie, vi le prezentam mai jos pe toate. În seara de luni 30 martie, 13 persoane au murit la Spitalul din Suceava.

UPDATE – ROMÂNIA a intrat în scenariul 4. S-au emis doua ordonante militare 5 și 6.

Scenariul 4 în România, au fost emise două ordonanțe militare 5 și 6Romania scenariul 4, Marcel Velea ar putea emite ordonanța militară 5

Romania scenariul 4, Marcel Velea ar putea emite ordonanța militară 5Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore

Sceanariul 4 – Duminică seara autoritățile au anunțat ordonanța militară nr 4 din 29 martie 2020, care prevede noi reguli menite să prevină răspândirea COVID-19. Printre principalele măsuri luate se numără și creșterea amenzilor, astfel amenda minimă de 200 de lei ajunge la 2000 de lei, pentru cei care nu respectă condițiile impuse de autorități. Documentul oficial poate fi citit integral AICI.

Ministrul Marcel Vela a avut un mesaj important pentru toți românii: Dragi români, trebuie să privim lupta împotriva coronavirusului drept o provocare pentru toți. Fac apel la rațiunea și disciplina fiecăruia, pentru a putea avea în cel mai scurt timp, rezultate. Lucrurile vor evolua favorabil doar dacă facem ce trebuie, ce este permis și vom conștientiza că starea de fapt e extrem de serioasă.

Măsuri luate de autorități pentru scenariul 4

Conform ordonanței militare nr 4 din 29 martie 2020, scenariul 4 va aduce și măsuri noi, vi le reamintim pe cele deja prevăzuite în decizia ministrului Velea duminică.

Orice pacient care va avea nevoie de internare, trebuie internat și nu poate fi refuzat la internarea. Raed Arafat a atras atenția că și în scenariul 4 se vor face internări, iar medicii nu au dreptul să refuze asta. Cei care o fac riscă dosar penal.

Ministrul Vela le permite acum persoanelor de peste 65 de ani să iasă mai des din casă pentru nevoile zilnice. Animalele de companie pot fi plimbate de acestea în intervalul 20-21.

Este interzisă deplasarea fară un motiv urgent și real. Motivele permise sunt aprovizionarea cu alimente, vizita la medic, autorități sau îngrijirea bătrânilor sau persoane care nu pot face asta singure. Pentru asta este nevoie de completarea declarației pe proprie răspundere pentru ieșirea din casă pentru poliție. Aceasta poate fi completată și online pe site-ul STS – formular.sts.ro.

Tot aici se poate completa si adeverința de la angator pentru cei care lucrează și trebuie să se deplaseze la locul de muncă. Le puteți avea și scanate, dar trebuie semnate și stampilate de firma unde lucrați.

Ordonanța militar nr. 5, după scenariul 4

Exista posibilitatea ca autoritățile să mai să mai emită o ordonanță militară dacă numărul deceselor sau cazurilor crește sau dacă în continuare nu se respectă regulile impuse până acum. Scenariul 4 poate atrage și o nouă ordonanță.

Vineri seara, autoritățile au anunțat încă 13 decese la Suceava și spun ca a fost o eroare în raportare după ce spitalul a fost închis.

Nu uitați și în prezent și în scenariul 4 ieșirea din casă fară motiv atrage amenzi. Amenda minimă a fost mărită de la 100 de lei la 2000 și poate ajunge la maxim 2000 de lei.

Ce măsuri a luat Raed Arafat pentru a preveni scenariul 4?

Scenariul 4 în România, măsuri mai dure

Scenariul 4 în România, măsuri mai dure

  • La ora 20 au fost confirmate 1815 cazuri în total. Vindecați 206, decedați 43. Internați 770, 52 la terapie intensivă.
  • Am emis 4 ordine ale comandantului acțiunii.
  • Primul: stabilește anumite reguli pentru internarea pacienților. După semnalarea faptului că s-a întârziat internarea, am decis să emitem un ordin care stabilește clar că orice pacient poate fi suspectat de a fi pozitiv, chiar dacă nu există încă o testare.
  • Refuzul de internare a unui pacient cade sub incidența penală. Atragem atenția medicilor și managerilor că pacienții nu pot fi refuzați pe motiv că nu există confirmarea că sunt pozitivi sau negativi. Tratați problema cu maximă seriozitate
  • Al doilea ordin: stabilirea modului de detașare sau delegare. Art 1: Personalul medical de specialitate pot fi detașați sau delegați la alte unități care au deficit de persoanl. Pe durata situației de urgență, personalul nu poate refuza detașarea sau delegarea. Detașarea sau delegarea în alt județ se face prin dispoziția secretarului de stat. Aici a fost obligatoru ordinul pentru pregătirea sistemului sanitar în cazul unei creșteri exponențiale a cazurilor.
  • Al treilea ordin: a clarificat modul în care inspectoratele de urgență vor coordona servicile de ambulanță.
  • Al patrulea ordin: un spital militar de campanie se va instala la Constanța. Va fi pe lângă Spitalul CFR din Constanța, care a intrat sub coordonarea Ministerului Apărării.

Autorităție și medicii se tem de vârful pandemiei care ar putea ajunge la sărbătorile de Paște, când se estimează ca vor mai intra în țară peste 50 de mii de români.

Autoritățile fac un  apel și roagă românii să nu vină  acasă de sărbători, mai ales dacă trecem în scenariul 4.

Cristina Bosioc - Redactor șef adjunct la HUFF.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top