Știri
Simulare de cutremur în București, cu 1.500 de morți și 3.910 răniți
Exercițiul „Seism 2016”, o simulare de cutremur în București și Iași, a avut loc marți, 1 noiembrie. Conform secretarului de stat Raed Arafat, s-a luat în calcul că ar fi produse 1.500 de decese, iar 3.910 persoane ar fi fost rănite, ca urmare a unui cutremur de 7 grade.
Totodată, în jur de 2.600 de persoane ar fi rămas sinistrate în Capitală. Raed Arafat a identificat și problemele care s-ar ridica în cazul unui cutremur devastator.
„O problemă care se ridică este gestionarea voluntarilor. Nevoia de organizare a acestora pentru că, într-o astfel de situaţie nu numai instituţiile statului intervin. Vin foarte mulţi voluntari care să intervină şi aceşti voluntari au nevoie de gestionare, dirijare în zonele în care este nevoie şi alocare, bineînţeles, de sarcini”, a declarat Raed Arafat despre rezultatele preliminare ale exerciţiului.
Conform scenariului de cutremur în București, pe lângă pagubele menționate anterior, au fost înregistrate avarii la: 147 de imobile, un spital, 4 şcoli, sediile a 2 agenţi economici, precum şi la reţeaua de transport gaz metan între uzina “Republica” şi zona rezidenţială.
Cele mai afectate zone din Bucureşti au fost Centrul Istoric, cartierele Pantelimon, Băneasa şi Pajura, precum şi în zona Calea Moşilor şi George Coşbuc, arată MAI.
Exercițiul de cutremur s-a desfășurat și în Iași, unde s-au înregistrat 2.200 persoane rănite, 875 decedate, 750 persoane sinistrate.
În cadrul exerciţiului, 21 de maşini de pompieri şi ambulanţe SMURD din zona Capitalei au pornit în misiuni de recunoaştere, iar la nivelul fiecărui judeţ au fost mobilizaţi aproximativ 150 de pompieri şi câte 20-25 de mijloace tehnice pentru a se deplasa către Bucureşti şi Iaşi. De asemena, în sprijinul structurilor de intervenţie din Iaşi şi Bucureşti au fost mobilizate efective suplimentare din judeţele neafectate, relatează news.ro.
Citește și: Şeful INFP, despre cutremurul din Vrancea: „Nu putem spune că acest seism prevesteşte altceva”
Ministerul Afacerilor Interne a iniţiat, marţi dimineaţă, la Bucureşti şi Iaşi, un exerciţiu de alarmare pentru verificarea capacităţii de reacţie şi de intervenţie ale structurilor pentru situaţii de urgenţă, în caz de cutremur cu magnitudinea peste 7.
Scenariul a prevăzut că marţi, la ora 8.04, s-a petrecut un cutremur major în Vrancea, cu magnitudinea peste 7, care a afectat oraşele Bucureşti şi Iaşi, declansându-se planul roşu de intervenţie, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate.
În cadrul exerciţiului „Seism 2016”, efectivele ISU din judeţele care nu au fost afectate de seism vor pleca spre Bucureşti şi Iaşi, potrivit Ministerului Afacerilor Interne.