Știri
Vasile Blaga rămâne sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență
Vasile Blaga rămâne sub control judiciat în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. În același dosar sunt urmăriți penal și fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă. Decizia în acest caz nu este definitivă.
Magistraţii ICCJ au respins, luni, contestaţia făcută de Vasile Blaga la măsura de prelungire a controlului judiciar dispusă de procurorii DNA.
Decizia instanţei supreme nu este definitivă. Vasile Blaga este sub control judiciar din 28 septembrie. Atunci, procurorii DNA Ploieşti au început urmărirea penală în cazul său. Blaga este acuzat de trafic de influenţă. Aceasta faptă ar fi comis-o în perioada 2011-2012, când era secretar general al PDL.
În 28 noiembrie, fostul lider al PNL a fost trimis în judecată. El este acuzat de procurorii DNA că în perioada 2011-2012 ar fi primit în patru rânduri, prin interpus, suma de 200.000 de euro. De asemenea ar fi primit şi 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan.
Vasile Blaga, acuzat de trafic de influență
În rechizitoriul procurorilor se arată că banii ajunşi la PDL erau scoşi prin intermediul unor firme de tip fantomă. Administratorii acestor firme, martori în dosar, primeau comisioane cu valori cuprinse între 200 şi 1.500 de lei.
Anchetatorii DNA au identificat în acest dosar mai multe firme fantomă. Acestea erau folosite pentru a scoate banii proveniţi din contractul dintre o companie naţională din domeniul energiei şi Romsys. Totul, astfel încât sumele, a căror valoare totală se ridică la 10 milioane de lei, să ajungă la PDL.
Surse judiciare susţin că una dintre companiile care au încheiat astfel de contracte a fost Transelectrica, al cărui director a fost numit prin ordin al ministrului Economiei de la acea vreme, Adriean Videanu.
Aceleaşi surse suţin că fostul primar din Piatra Neamţ este cel care a pus la punct întregul mecanism prin care peste două milioane de euro au ajuns la partid. Tot el ar fi fost şi cel care s-a ocupat de găsirea firmelor care să subcontracteze pe hârtie serviciile prevăzute în acele contracte şi care să scoate din bănci banii, relatează news.ro.