Știri
Acțiunile Facebook au scăzut masiv. Ce se întâmplă cu rețeaua de socializare
Acţiunile Facebook au scăzut joi cu 20% la Bursa de la New York după ce compania a raportat o încetinire a creşterii veniturilor, pe fondul scandalului Cambridge Analytica, informează Deutsche Welle.
Rezultatele Facebook au fost în linie cu estimările analiştilor dar înrăutăţirea perspectivei a provocat turbulenţe pe bursă.
Căderea a șters 123,4 miliarde de dolari peste noapte din capitalizarea Facebook.
În trimestrul doi din 2018, profitul companiei a crescut cu 31%, la 5,1 miliarde de dolari (4,36 miliarde de euro), în timp ce veniturile au înregistrat un avans de 42%, la 13,2 miliarde de dolari, uşor sub estimări.
Creşterea numărului de noi utilizatori ai reţelei de socializare a încetinit la 11% în perioada aprilie-iunie 2018, faţă de un avans de 13% în primul trimestru din acest an.
Facebook a recunoscut că se aşteaptă la rezultate financiare mai slabe decât previziona anterior, din cauza scandalului Cambridge Analytica şi a limitării creşterii veniturilor din publicitate.
După acest anunţ, Facebook a pierdut 125 de dolari din capitalizarea bursieră – cea mai semnificativ declin bursier al unei companii înregistrat într-o singură zi.
Facebook nu se poate extinde în China
Investitorii sunt îngrijoraţi şi de faptul că autorităţile chineze au respins planurile Facebook de a deschide un nou hub de inovaţii în oraşul Hangzhou.
Marţi, Facebook anunţase că vrea să investească 30 de milioane de dolari într-o subsidiară care să-i sprijine pe dezvoltatorii chinezi şi start-up-urile, un proiect similar cu cele derulate în Brazilia, Franţa, India şi Coreea de Sud.
Dar surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru New York Times că autorităţile chineze au decis să retragă înregistrarea Facebook din cauza divergenţelor între oficialii locali şi autoritatea de reglementare naţională a internetului, Cyberspace Administration of China.
Este o nouă lovitură pentru Facebook, care nu reuşeşte să-şi extindă prezenţa în China, cea mai populată ţară din lume, unde site-ul său de social media şi aplicaţia WhatsApp rămân blocate.
Beijingul interzice multe alte site-uri internaţionale, inclusiv Google, Twitter şi YouTube, precum şi cele de ştiri, cum ar fi New York Times şi Wall Street Journal, pe lângă cele dedicate drepturilor omului.
Specializată în activităţi de analiză a datelor, compania Cambridge Analytica este acuzată că, printr-o aplicaţie de teste psihologice descărcată de circa 300.000 dintre utilizatorii reţelei de socializare Facebook, a recuperat fără consimţământ datele a zeci de milioane de persoane pentru a dezvolta un software care ar permite anticiparea şi influenţarea votului alegătorilor.
La 2 mai, Cambridge Analytica a anunţat că îşi încetează activitatea şi declanşează procedura de faliment.
Citește și: Apare o funcție mult așteptată la Whatsapp