Connect with us
Sfaturi utile pentru șoferi. Cum îți pregătești mașina iarna, înainte de a pleca la drum

Utile

Sfaturi utile pentru șoferi. Cum îți pregătești mașina iarna, înainte de a pleca la drum

În sezonul rece, șoferii trebuie să fie foarte responsabili în ceea ce privește pregătirea mașinii pentru drum. Având în vedere că riscul de accidente este mai ridicat în timupl iernii, trebuie să ținem cont de mai multe aspecte pentru a ne asigură că avem un autoturism extrem de sigur, cu care ne putem deplasa fără nicio problemă.

Tot ce trebuie să faci cu mașina ta iarna

În primul rând, schimbă cauciucurile de vară cu cele potrivite pentru sezonul rece. Alege cauciucurile potrivite mașinii tale. Asigură-te că uzura cauciucurilor nu este prea mare, pentru că asta ți-ar putea pune în pericol viața. Șoferii forţează utilizarea anvelopelor chiar şi peste limita maximă de folosire, însă specialiștii recomandă ca acestea să nu fie folosite mai mult de șase sezoane.

Mai mult, înainte de a pleca la drum, verifică presiunea cauciucurilor. Pentru fiecare automobil, producătorul recomandă o anumită presiune pentru pneuri. Respectarea acestor recomandări este obligatorie, pentru ca rularea să se facă în siguranță. Având în vedere că temperaturile scăzute duc la scăderea presiunii în pneuri, este bine să verificăm mai des acest aspect.

Fii atent și la nivelul lichidului de răcire. Antigelul este lichidul utilizat pentru racirea motorului, care reduce semnificativ punctul de îngheț al fluidelor. Astfel, în timpul iernii, acest lichid împiedică acumularea de cristale de gheață pe radiatoare. Punctul de îngheț al antigelului trebuie să fie de -20, -35 de grade celsius.

Și lichidul de parbriz trebuie să fie adaptat condițiilor de afară. Nu orice astfel de substanță are proprietăți care se potrivesc vremii reci și va îngheța la contactul cu parbrizul. Specialiștii recomandă înlocuirea din timp a lichidului de vară cu cel de iarnă.

Înainte de a pleca la drum, verifică și nivelul de ulei de motor și schimbă-l dacă nu este potrivit sezonului rece. Este bine să verifici gradul de vâscozitate al respectivului tip de lichid, dar dacă folosești un ulei multigrad, nu trebuie să-ți faci probleme.

Nu folosi frâna de mână în timpul iernii! Din cauza temperaturilor scăzute, vei putea observa că aceasta se blochează și nu mai poate fi eliberată. Este suficient să lași mașina în viteză, în treapta 1 sau în treapta a 2-a și să ai grijă să nu fie în pantă.

De asemenea, la fel de importantă este o trusă de iarnă, mai ales atunci când pleci la drum lung. O astfel de trusă ar trebui să cuprindă câteva obiecte de bază pentru a putea deszăpezi mașina, dar și lucruri care să te ajute în cazul în care rămâi blocat și nu mai poți continua drumul, precum: lanțuri antiderapante, o lopată, o șufă de tractare, nisip sau amestec de nisip cu sare, racletă pentru gheața de pe parbriz și perie pentru curățarea zăpezii.

Nu ar strica nici ceva provizii, respectiv alimente, deoarece pot apărea tot felul de situații neprevăzute, precum cozi lungi, blocaje rutiere, etc.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Utile

To Top