Connect with us
Ce s-a decis la SUMMIT-ul NATO de la Varsovia

Știri

UPDATE: SUMMIT-ul NATO de la Varsovia – Principalele decizii

SUMMIT-ul NATO de la Varsovia s-a incheiat. Iata ce s-a decis!

Update, 10 iulie, ora 09.00: Europa de Est pare sa se transforme in centrul manevrelor tactice intre Rusia si NATO, dupa decizia Aliantei de a trimite nave in Marea Neagra si o prezenta militara multinationala in Romania. Este de asteptat ca si Rusia sa ia o serie de masuri similare.

Totodata, NATO a decis sa isi intensifice eforturile pentru a combate miscarea jihadista Statul Islamic si a hotarat sa ofere sprijin direct in lupta impotriva ISIS.

De asemenea, Alianta a hotarat sa preia scutul american de la Deveselu sub comanda sa.

UPDATE, ora 18:05: Vom avea prezenta navala americana la Marea Neagra

UPDATE, ora 18:04: „La summit a fost adoptata o declaratie privind Ucraina. Avansam pe linia intereselor si obiectivele Romaniei. Romania a continuat sa intreprinda eforturi intense in materie de securitate. Rezultatele acestora se vad azi. Romania a dovedit ca nu este doar un beneficiar, ci un furnizor de securitate in regiune. Am dovedit ca suntem un aliat credibil”, a declarat presedintele Klaus Iohannis la Varsovia.

Ce a cerut Romania si ce a obtinut

Romania a cerut mai multa securitate in zona, iar garantia acestei securitati consta in prezenta militara navala a NATO in Marea Neagra si o prezenta militara multinationala pe teritoriul tarii noastre.

Contextul politic si economic este destul de vulnerabil daca trecem in revista evenimentele din ultimii 3 ani: anexarea Crimeii, interventia in forta a trupelor rusesti in Ucraina, iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana si criza refugiatilor, la care adaugam puterea tot mai mare pe care o are organizatia Stat Islamic si masacrele pe care le produce deja zi de zi.

Rusia ameninta ca va reactiona daca flota NATO va fi creata in Marea Neagra

BREXIT | Nebunia continua: Nigel Farage demisioneaza din fruntea UKIP

NATO a aprobat o prezenta militara multinationala in Romania sub conducere romaneasca, acesta fiind principalul succes obtinut dupa prima zi de discutii. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a facut acest anunt aseara.

In Romania urmeaza sa ajunga intre 1.000 si 5.000 de militari de diferite natii: bulgari, polonezi, romani, cehi si chiar americani. De asemenea, s-a aprobat desfasurarea unor batalioane in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia in cadrul masurilor de contracarare a amenintarii reprezentate de Rusia.

Cat despre prezenta navala la Marea Neagra, NATO nu a luat inca o decizie in acest moment. Discutiile pe aceasta tema au fost amanate pana in luna octombrie.

„Marea Neagra este, in mod particular, o componenta importanta a securitatii euro-atlantice. Nu trebuie sa existe dubii in acest caz. Din pacate, aici, in regiunea Marii Negre, am asistat in ultimii doi ani la schimbari dramatice in ceea ce priveste mediul de securitate, incepand de la anexarea ilegala a Crimeii si continuand cu destabilizarea regiunii Donbas.

Pentru a imbunatati apararea, am prezentat propuneri pentru consolidarea prezentei amritime si aeriene in regiunea Marii Negre. Pe baza deciziilor pe care le-am luat, astept propuneri substantiale din partea autoritatilor militare NATO la reuniunea ministrilor Apararii din octombrie, pentru dezvoltarea unui cadru intarit privind prezenta navala si aeriana”, a declarat presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, dupa prima zi de intalnire a aliatilor NATO de la Varsovia.

„Ca aliat de prima linie, Romania continua sa fie martora la cresterea provocarilor de securitate in regiune. Am vazut desfasurarile ingrijoratoare de tehnica militara ale Rusiei in vecinatatea Crimeii anexate ilegal si am fost tinta a declaratiilor agresive ale Rusiei, inclusiv de la nivel inalt.

In acest context, este nevoie de construirea unei aparari mai puternice si mai adaptate si adaptarea unei posturi de descurajare, care include o prezenta credibila si persistenta a NATO pe flancul estic.

Sunt convins ca, prin aplicarea integrala, aceste decizii vor asigura un sistem coerent de aparare de la Baltica la Marea Neagra, protejand tarile noastre, popoarele noastre si evitand actiunile ostile din cauza unor lucruri intelese gresit”, a mai declarat Iohannis.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top