Știri
LIVE UPDATE Brexit – Tabara pro-UE conduce cu 55%
Update, 23 iunie, ora 9.05: S-au deschis urnele in cazul votului Brexit. Cetatenii din Marea Britanie au timp pana la ora locala 22.00 (miezul noptii in Romania) sa decida daca vor ca tara lor sa ramana in UE.
Citeste si: Brexit: Ce se intampla daca Marea Britanie iese din UE
A ramas putin timp pana vom afla incotro se indreapta Europa. Maine, Marea Britanie da verdictul in cazul BREXIT – iesirea tarii din Uniunea Europeana. Britanicii sunt asteptati la vot la cel mai crucial referendum din istoria moderna a statului.
UPDATE, 23 iunie 2016
UPDATE, ora 15:15 Conform noilor sondaje aparute in presa britanica, tabara anti-Brexit ar conduce detasat cu aproximativ 55%.
UPDATE, ora 13:37 Presa britanica a inceput sa se pozitioneze pro si contra Brexit-ului. Ziarul The Sun a lansat cea mai controversata coperta azi: „ZIUA INDEPENDENTEI – RESUSCITAREA MARII BRITANII”
UPDATE, ora 12:51 Englezii voteaza daca vor sa paraseasca Uniunea Europeana sau nu intr-un referendum istoric. Votarea a inceput la ora 7 (ora 9, ora Romaniei). Lira sterlina a atins cel mai mare nivel de la inceputul anului (o crestere de 0,35% fata de ziua anterioara), iar bursele au intrat in panica.
UPDATE, ora 10:30 Ziarul The Sun scrie ca regina Elisabeta si-ar dori iesirea Marii Britanii din UE. Intr-o discutie privata cu invitatii ei, monarha le-a cerut 3 motive pentru ramanarea Marii Britanii in UE.
UPDATE, ora 10:19 Liderii politici ai Scotiei le cer britanicilor sa voteze pro-UE
UPDATE, ora 10:15 Gigantul financiar Citi sustine ramanerea Marii Britanii in Uniune nu va consolida stabilitatea economica si politica a acestei tari.
Marea Britanie a aprobat modificarea genetica a embrionilor umani
SCANDAL MONSTRUOS in MAREA BRITANIE – Kate Middleton: „Incetati!”
Problema Brexit-ului nu a aparut in acest an. Ea este veche de cel putin 3 si este cauzata de numerosi factori pe care merita sa ii cunoastem. Prima promisiune despre organizarea unui referendum la care britanicii sa fie intrebati daca vor sa continue sau nu in Uniunea Europeana, in urma evolutiei pe care aceasta constructie politica a cunoscut-o, a aparut in 2013. Cel care a facut aceasta promisiune era chiar actualul premier al Marii Britanii, liderul conservator David Cameron.
In 2013, majoritatea britanicilor nu erau de acord cu fenomenul Brexit si il criticau pe David Cameron pentru ideea de a parasi Uniunea, insa problemele aparute in ultimii ani, printre care si criza refugiatilor, i-a facut pe britanici sa isi schimbe parerea.
Scurta istorie a Marii Britanii si legaturile sale cu continentul european
Pentru a intelege de ce sunt atat de diferiti britanicii de restul europenilor, de ce au pastrat lira sterlina si au continuat sa pastreze restrictiile privind piata muncii si intrarea strainilor in tara pana de curand, trebuie sa aruncam o privire inca de la formarea insulitei. In jurul anului 6.100 inainte de Hristos, mai multi ghetari surpa coasta Norvegiei si se produce un tsunami suficient de puternic incat o buna bucata de pamant din nord-vestul Europei sa fie inghitita de ape. Astfel, Marea Britanie devenea din peninsula insula si a ramas despartita de continent prin Canalul Manecii.
Schimburile culturale au continuat peste Canalul Manecii si Marea Nordului inclusiv printr-o colonizare romana, urmata de una normanda. Populatia indigena a suferit schimbari culturale serioase si, cu tot acest context istoric, Marea Britanie devine o insula izolata de restul continentului, insa suficient de prospera incat sa nu depinda in totalitate de relatiile cu Europa.
Britanicii au avut tot timpul rezerve in ceea ce priveste Europa si au fost tratati in istorie cu sfidare de conducatorii vremurilor apuse din Europa. Nu departe de anul 1963, De Gaulle ii refuza statului accederea la piata comuna (Comunitatea Economica Europeana) vorbind despre diferente structurale care nu tin neaparat de economie. „Marea Britanie are in toate actiunile ei traditii si obiceiuri pronuntate si foarte originale. Natura, structura si conjunctura care sunt ale Angliei difera mult de cele ale continentalilor”, declara Charles de Gaulle.
In replica, Winston Churchill i-a spus francezului ca Marea Britanie isi va pastra tot timpul relatia buna cu America inainte sa fie interesata de o buna comunicare cu Europa: „De fiecare data cand avem a alege intre Europa si largul marii, vom alege largul marii. De fiecare data cand trebuie sa aleg intre tine si Roosevelt, voi alege Roosevelt”.
Criza Suezului din 1956 raceste relatia dintre britanici si americani si ii apropie pe primii mai mult de Europa. Motivele? Strict economice. Dupa cele doua veto-uri ale lui De Gaulle, in ’63 si ’67, Marea Britanie devine membru al Comunitatilor Europene, precursoare Uniunii.
Euroscepticismul s-a pastrat in timp, o criza a Marii Britanii in Europa avand loc chiar in anii ’70, cand intelegerile economice si colaborarea dintre Franta si Germania erau considerate sfidatoare pentru englezi deoarece ei erau intrebati mereu ultimii sau de multe ori nu li se lua in calcul opinia in privinta multor schimbari pe care le-a suferit Uniunea Europeana.
Britanicii si-au asigurat, totusi, stabilitatea economica si politica fara moneda euro. City of London, cartierul despre care multi spun ca functioneaza ca un stat in stat, a devenit tot mai antieuropean bazandu-se pe resursele interne si investitiile straine de tot felul: de la cele rusesti pana la cele americane.
Criza economica pe care a suferit-o Europa in 2009 i-a speriat suficient de tare pe britanici, care au realizat ca o interdependenta economica si o criza a refugiatilor nu ajuta tara. Asa a aparut, pe scurt, fenomenul Brexit. Dupa cum puteti observa, este mai mult decat un moft al conservatorilor. Brexit-ul a cumulat numeroase frustrari care vin din istorie, iar evenimentele din ultimii 3 ani din Europa au intarit convingerile potrivit carora britanicii nu au ce cauta in UE.
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana nu va fi doar o problema economica pentru continent. Daca pana si britanicii decid iesirea din Uniune, mai multe state ar putea sa o ia pe urmele lor. Practic, Brexit-ul decredibilizeaza proiectul european si asa subrezit de crize economice si de securitate plus o serie de masuri luate fara consultarea reala a cetatenilor europeni.