Connect with us
moartea-07092015

Știri

Cele mai incredibile aspecte ale pedepsei cu moartea din intreaga istorie

Pedeapsa cu moartea sau pedeapsa capitala a constituit mereu un subiect controversat in istoria omenirii. Suntem cu adevarat indreptatiti sa decidem daca luam sau nu viata unui om?

Pedeapsa cu moartea se practica in lume inca din antichitate. Unele tari, mai ales cele din Statele Unite ale Americii, au pastrat si in ziua de astazi in legislatia penala aceasta pedeapsa capitala. Parerile au fost impartite, si asta pentru ca fiecare stat in parte decide dupa anumite legi daca se aplica sau nu pedeapsa cu moartea.

Iata care sunt cele mai neobisnuite aspecte ale aceste pedepse!

Criticata de Voltaire si de C. Beccaria, pedeapsa cu moartea era aplicata in antichitate chiar si pentru fapte minore precum opinii diferite de cele ale oamenilor influenti ai vremii.

In anul 1926 in Italia, a reintrat in vigoare pedeapsa cu moartea, fiind aplicata pentru delicte politice dar si pentru fapte de omor deosebit de grave. In 1948, atunci cand s-a adoptat Constituia Republicana, italienii au renuntat la pedeapsa capitala.

Spre sfarsitul anilor ’90, mai multe state perintre care, jumatate din SUA, Rusia, Japonia, China, Bielorusia si Estonia, au introdus in legislatie pedeapsa cu moartea.

CITESTE SI: TOP 5 CUPLURI DE CRIMINALI CARE AU SOCAT INTREAGA LUME

Aceste state condamna la moarte oamenii care se incadreaza in delicte de genul: spionaj, crima, adulter, viol sau inalta tradare.

La sfarsitul anului 2014, organizatia Amnesty International a publicat un raport potrivit caruia 18.750 de persoane au fost condamnate la moarte, iar cel putin 676 de persoane au fost executate in intreaga lume.

Pedeapsa cu moartea are o istorie lunga si in Romania. Ea dateaza inca de pe vremea lui Vlad Tepes, cunoscut in intreaga lume pentru ca a executat mii de oameni prin tragere in teapa. Codul Penal adoptat in anul 1864 nu prevedea pedeapsa cu moartea. Dar atunci cand comunistii au venit la putere, pedeapsa cu moartea a fost reintrodusa. Ironia sortii a facut ca ultimele persoane de pe teritoriul Romaniei care au fost condamnate la pedeapsa cu moartea sa fie chiar sotii Ceausescu.

Pedeapsa cu moartea a fost abolita prin Decretul-Lege nr. 6 din 7 ianuarie 1990 si a fost inlocuita cu pedeapsa inchisorii pe viata.

Tu ce parere ai? Crezi ca pedeapsa cu moartea ar trebui sau nu introdusa in legislatia tarii?

Sursa foto: christianpublishers.org

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top