Connect with us
Greva generală continuă în toate spitalele, anunță Sanitas

Știri

Update: Greva din sănătate a fost suspendată temporar

Greva generală continuă și astăzi în toate spitalele. Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat că reprezentanţii Federaţiei se află la această oră în Parlament. Scopul este acela de a susţine amendamentele la Legea de adoptare a OUG 20/2016, privind majorările salariale votate luni seară de deputaţii din Comisiile de muncă şi buget.

Update 13:00: Greva din spitale va fi suspendată temporrar. Anuntul a fost facut la Palatul Parlamentului de Marius Sepi, prim-vicepresedintele SANITAS. El a aratat ca actiunile vor fi suspendate in primul rand din solidaritate cu suferinta pacientilor.

„Luand act de adoptarea amendamentelor la O.U.G. nr. 20/2016 in sedintele comune ale Comisiilor de buget, finante, banci si munca si protectie sociala, de luni 31.10.2016 si marti 01.11.2016,

Tinand cont de declansarea codului rosu de interventie in caz de cutremur declarat marti dimineata, care presupune implicarea tuturor unitatilor medico-sanitare din tara,

Avand in vedere faptul ca unitatile sanitare publice de stat sufera si asa de o lipsa acuta de personal care afecteaza in primul rand viteza de reactie si promptitudinea cu care pacientii nostri pot fi tratati,

Luand in considerare angajamentul ferm al majoritatii deputatilor de a vota amendamentele la O.U.G. nr . 20/2016 propuse de organizatia noastra in urmatoarea sedinta de plen,

Federatia SANITAS din Romania suspenda temporar actiunile de protest aflate in desfasurare.” – a anuntat intr-un comunicat de presa presedintele Federatiei, Leonard Barascu.

„Greva generală continuă în toate spitalele, aşa cum a fost şi ieri (luni, n.r.). La această oră suntem deja în Parlament pentru a susţine amendamentele care prevăd majorări salariale, pe care le-au votat deputaţii din comisiile de buget-finanţe şi muncă”, a declarat Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, pentru News.ro.

Mai mulţi angajaţi ai Spitalului Floreasca din Capitală, membri ai Sindicatului Sanitas, s-au strâns, marţi dimineaţă, în faţa unităţii sanitare, purtând pancarte pe care scrie: „Spunem Stop umilirii cadrelor medicale!”

Deputaţii din Comisiile de muncă şi buget au adoptat, luni seară, după cinci ore de dezbateri, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016. Aceasta prevede majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, personalul din învăţământ, precum şi sporuri pentru medici. Însă, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, s-a împotrivit şi i-a avertizat că acest lucru înseamnă un efort de patru miliarde de lei anual de la bugetul de stat.

Potrivit amendamentelor adoptate de cele două comisii, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 la sută faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2016.
Totodată, deputaţii au stabilit ca sporurile pentru cadrele medicale să fie calculate la baza salarială din anul respectiv, nu la nivelul din 2009.

Dezbateriile la Comisiile reunite de Muncă şi Buget din Camera Deputaţilor asupra OUG 20/2016 vor fi reluate marţi dimineaţă, întrucât trebuie discutate grilele de salarizare, urmând ca proiectul de Lege de adoptare a OUG 20/2016 să primească raport de la Comisia Juridică. Proiectul urmează să ajungă apoi în plenul Camerei Deputaţilor care e for decizional în acest caz.

Federaţia Sanitas anunţa, luni seară, că după prima zi de grevă generală au apărut premise favorabile, amendamentele sindicaliştilor fiind aprobate de Comisiile de muncă şi de buget din Camera Deputaţilor.

Totuşi, până la votul final din plenul Camerei greva generală continuă, au avertizat reprezentanţii Sanitas.

Aproape 82.000 de angajaţi din sistemul sanitar au intrat, luni, în grevă generală, potrivit sindicaliştilor, în condiţiile în care nu au ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării unitare. Liderii sindicali susţin că, în perioada grevei generale, doar o treime din angajaţi asigură serviciile medicale, relatează news.ro.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top