Știri
UPDATE: Cererea de eliberare condiționată a lui Dan Voiculescu a fost respinsă
Dan Voiculescu a primit decizia Judecătoriei Sectorului 5 cu privire la cererea sa de eliberare condiționată. Procurorul DNA a cerut ca cele 11 cărți scrise de omul de afaceri în penitenciar, și cele 330 de zile de liberate câștigate de pe urma acestora, să nu fie luate în considerare.
Update: 20.30: Cererea de eliberare a lui Dan Voiculescu a fost respinsă. Acesta are posibilitatea de a face o nouă cere în septembrie 2017. Decizia Judecătoriei Sectorului 5 nu este definitivă.
„Respinge ca neîntemeiată cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat Voiculescu Dan. Fixează termen de reiterare a cererii la data de 24.09.2017”, se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 5.
Știrea inițială:
Potrivit anchetatorilor, era imposibil ca Voiculescu să fi scris 2.000 de pagini în 73 de ore, adică o pagină în două minute. De asemenea, manuscrisele nu conțin adăugiri sau ștersături.
Avocatul omului de afaceri a argumentat că, Comisia din Penitenciarul Rahova a decis că acesta a executat o treime din pedeapsă și nu pune sub semnul îndoielii proveniența celor 11 lucrări științifice.
Procurorul DNA a arătat în fața instanței și că în manuscrise furnizate de apărare există mai multe tipuri de scris. De asemena, una dintre cărţi are mai multe pagini decât manuscrisul iar manuscrisele nu au adăugiri sau ştersături.
La dosar a fost inclusă și decizia Tribunalului Sectorului 5 în cazul lui Gheorghe Copos. Cererea acestuia de eliberare condiționată pe motiv că în manuscrise nu există corecturi.
Dan Voiculescu a scris 11 lucrări științifice în penitenciar
Potrivit procurorilor DNA, pentru cărţile „Omenirea, încotro?” şi „Economia românească” nu au fost identificate programele de lucru şi tabelele de pontaj la penitenciar. O altă lucrare a lui Voiculescu a fost trecută cu program de lucru îndeosebi sâmbăta şi duminica. Acesta a subliniat și faptul că omul de afaceri nu a avut acces la un calculator.
„Cărţile nu au fost redactate în penitenciar şi vă cer sa înlăturaţi aceste zile din câştig”, a spus procurorul.
În discuție au intrat și programele la care Dan Voiculescu a participat pe durata încarcerării. Au fost identificate 13 astfel de programe însă nici unul nu a fost finalizat.
Florian Surghie, avocatul lui Voiculescu a arătat că, în 25 noiembrie, Comisia de liberare condiţionată de la Penitenciarul Rahova a decis că a fost îndeplinită fracţia impusă de lege. Acesta a mai precizat că omul de afaceri acerut să iasă la muncă, că nu a fost niciodată sancționat disciplinar și că este cooperant.
Citește și: Vasile Blaga, trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență
Avocatul susține și impunerea celor 330 de zile câștigate de Voiculescu, pentru că nu se pune problem ca cele 11 cărți să nu fi fost scrise de clientul său. Acesta a menționat intensa activitate academică avută de Voiculescu înainte de încarcerare. Omul de afaceri a scris 27 de cărţi până să intre în penitenciar, a fost profesor universitar și a ieşit la pensie de la ASE.
Dan Voiculescu nu a fost prezent la judecarea cererii sale.