Stil
Crăciunul pe stil vechi – Tradiții și obiceiuri
Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit de milioane de creștini din întreaga lume. Intens dezbătutul subiect al calendarului gregorian și iulian separă cu 10 zile Crăciunul creștinilor-ortodocși de rit nou și vechi. Așadar, deși România a celebrat sărbătoarea Nașterii lui Iisus pe 25 decembrie, țări precum Serbia, Rusia sau Moldova vor serba Crăciunul abia pe 7 ianuarie.
Crăciul pe stil vechi – Tradiții și obiceiuri
1. Un punct comun al ortodocșilor pe rit vechi și nou este belșugul meselor. În casele moldovenilor, rușilor lipoveni, sârbilor sau bulgarilor se prepară 12 feluri de mâncare, câte unul pentru fiecare apostol al lui Iisus. Iată numai câteva din preparatele tradiționale gătite în familiile ortodocșilor de rit vechi: haladet (piftie care se serveşte cu hrean) și lapşa (tăiţei fierţi în supă de pasăre) sunt specifice tradiției lipovenești. Cesnica, o pâine dulce cu nucă și miere, specifică sârbilor. Vareniki sau colțunași cu brânză se servesc de regulă în gospodăriile rusești.
2. Obiceiul colindelor este și el unul foarte răspândit în lumea creștinilor ortdocși pe rit vechi. Gorski vijenac și Bozic Mladi sunt două cântece tradițional sârbești care se cântă în perioada Crăciunului. În Grecia, colindele sub cunoscute sub numele de „kalanta” și păstrează tematica clasică a nașterii pruncului în ieslea săracă. Tradiția rusească este și ea abundentă în creații muzicale dedicate Crăciunului. „S-a născut dumnezeul etern” sau „Pădurea mamă ne-a dat un brad de Crăciun” sunt cele mai celebre colinde rusești.
3. Decorarea casei cu un brad este o practică la fel de întâlnită în spațiul ortodoxiei de rit vechi, cum este și la noi sau în Occident. În Grecia, bradul de Crăciun a fost precedat de un alt obicei. Timpuriu, familiile elene decorau o cruce de lemn cu busuioc și o așezau în cea mai mare cameră din casă. În Rusia, tradiția decorării bradului de Crăciun este una relativ recentă, intrată în ADN-ul sărbătorii abia în secolul al-XX-lea. Ceea ce este interesant este că în familiile rusești, copii nu-l așteaptă pe Moș Crăciun ci pe Moș Gerilă (mult mai celebru în spațiul românesc în perioada comunistă). Mai mult decât atât, tradiția rusească spune că Moșul vine alături de nepoata sa (Snegurochka sau Crăiasa Zăpezii).
Citește și: Tradiții, obiceiuri, superstiții de Sfântul Ioan Botezătorul
4. În multe țări ortdocse de de rit vechi predomnină un ritual de izgonire a spiritelor rele. Tradiția spune că în dimineața zilei de Crăciun, o femeie din familie trebuie să meargă la o sursă naturală de apă și să aducă acasă o găleată plină. Pe drum, ea trebuie să culeagă câteva ramuri de salcie și un mănunchi de busuioc pe care să le scufunde în apă. Odată ajunsă acasă, ea este întâmpinată de întreaga familie cu cântece. Apoi fiecare membru își va spăla chipul cu apa, după care vor bea puțin din ea. Ramurile de salcie au și ele semnificația lor specială. Bătrânii casei îi vor atinge ușor pe copii cu ramurile, iar conform tradiției aceștia din urmă vor fi feriți de probleme de sănătate tot anul. Obiceiul este cunoscut sub numele de „apă tare” și este practicat în Serbia, Rusia sau Grecia.
5. Un obicei mai puțin cunoscut, dar foarte interesant aparține vecinilor sârbi. Aceștia celebrează ceea ce se numește „banjak”. Conform tradiției, în Ajun aproape de miezul nopții, bărbații casei vor aduce o creangă de stejar pe care o vor arde în fața locuinței. Se crede că astfel spiritele rele vor sta departe de casă pe tot parcursul anului, iar bunăstarea va domina. Imediat după miezul nopții, sub fețele de masă va fi pus puțin fân alături de câteva monezi. Pe 19 ianuarie, de Bobotează, banii vor fi puși deoparte, în timp ce fânul va fi dat animalelor. În conștiința populară există convingerea că banii se vor înmulți, iar fânul va ocroti animalele de boli.
Moldova, Serbia, Rusia, Macedonia, Muntenegru, Georgia, Belarus, Ucraina, Kazakhstan, Egipt, Eritrea, Etiopia și Israel serbează Crăciunul pe 7 ianuarie. Trebuie spus că în Egipt și Israel nu este vorba despre o majoritate de ortodocși ce urmează ritul vechi.