Stil
Postul Craciunului 2016. Ce sa nu faci pana pe 24 decembrie
Postul Craciunului 2016 începe pe 15 noiembrie si se termina pe 24 decembrie. Aceasta perioada prevesteste Nasterea Domnului.
Crestinii incep postul de 40 de zile cu ocazia nasterii Mantuitorului, eveniment ce are loc in fiecare an pe data de 25 decembrie. Postul Craciunului, asa cum mai este el numit, are mai multe dezlegari la peste, ulei (untdelemn) si vin decat cel al Pastelui, astfel ca este vazut si ca unul mai usor de tinut.
De-a lungul timpului, in credinta populara s-a infiripat o serie de traditii, obiceiuri si superstitii, astfel ca oamenii au ajuns sa le respecte cu sfintenie pentru a le merge bine.
CITITI SI: Ce nu ai voie sa faci de Lasata Secului
Postul Craciunului. Traditii, obiceiuri, superstitii
Una dintre superstitiile din Postul Craciunului spune ca, dupa Lasata Secului, oalele se pun in casa cu gura in jos, pentru a alunga bolile si paguba din camin. O alta superstitie spune ca, daca in timpul postului vremea este blanda, primavara va fi una ploioasa.
Printre traditiile din Postul Craciunului se afla si „batutul pernelor”, ce presupune ca fetele nemaritate sa isi imblanzeasca soarta pentru a-si gasi ursitul. Femeile batrane au si ele o sarcina, cea de a prezice vremea. Reusesc sa faca asta cu ajutorul unei gaini fripte. Daca pieptul animalului sacrificat este gras, iarna va fi una viscolita si grea. Daca nu are grasime e clar ca urmeaza o iarna blanda si o vara plina cu roade.
Un alt obicei practicat atunci cand incepe postul Craciunului este acela de a spala bine vasele cu cenusa si lesie, pentru a nu mai avea urme de grasime sau de carne.
Daca pe 21 noiembrie, zi in care se praznuieste Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, este senin, atunci vara va fi una secetoasa.Daca in acea zi va ninge e semn ca si iarna va fi una greu de trecut.
In „Noaptea strigoilor”, adica in ajunul Sfantului Andrei (29 noiembrie) ferestrele si usile se ung cu usturoi. Animalele se apara cu mac si sare, pentru ca spiritele rele sa nu patrunda in ele. A doua zi, de Sfantul Andrei, se mananca usturoi si nu se pronunta numele lupului pentru ca cei care nu au trecut in lumea de dincolo sa nu-i bantuie pe oameni.
Postul Craciunului. Ce sa NU faci pana pe 24 decembrie
De Sfanta Varvara, adica pe 4 decembrie, oamenii nu lucreaza in mina si nu folosesc obiectele negre din casa. Altfel, granele stranse in toamna se vor face taciune. In aceasta zi copiii sunt unsi cu miere si dovleac sub forma crucii. Astfel, acestia sunt aparati de varsat.
Pe data de 6 decembrie, atunci cand este sarbatorit Sfantul Nicolae, copii primesc incaltari pentru iarna ce urmeaza sa vina si incep repetitiile pentru zilele cand vor merge la colindat.
De Ignat, pe 20 decembrie, si pana de Boboteaza femeile nu mai spala si nu mai torc lana. In ajunul Craciunului, pe 24 decembrie, nu se da nimic din casa. De asemenea, nu se scoate nici macar gunoiul si femeile matura invers.
Voi ce alte traditii, obiceiuri si superstitii din Postul Craciunului mai cunoasteti?