Știri
Salariile au scăzut, oficial! Cine primește mai puțini bani anul acesta
Parlamentarii au salarii mai mari, iar bugetarii și nu numai au salarii mai mici, după modificările Codului Fiscal, deși PSD spunea că nimeni nu va fi afectat la salariul net.
În România sunt peste 1,2 milioane de angajaţi la stat – conform Ministerului Finanţelor – iar 3% dintre ei au primit o sumă mai mică din această lună, relatează Știrile Pro TV.
Bani mai puţini sau deloc au şi cei din învăţământ, care nu au norme întregi – deşi Ministrul Muncii Lia Olguta Vasilescu, le-a dat garanţii că nu le vor scădea salariile.
″Nu au de ce să scadă salariile din învăţământ. Este vorba despre angajaţi la part-time, care trebuie să-şi plătească salariile la nivelul salariului minim pe economie″, spunea ministrul vineri.
Şi poliţiştii sunt nemulţumiţi pentru că le-a fost tăiată indemnizaţia de 40% din salariul de bază pentru fiecare oră de intervenţie la domiciliu adică atunci când stau acasă, dar la dispoziţie dacă se întâmplă ceva.
Cinci mii dintre aceştia au semnat o petiţie în semn de protest şi cer să nu mai fie obligaţi să intervină în timpul liber, dacă tot nu mai sunt plătiţi.
Şi cei din personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor se plâng ca salariile personalului cu vechime mai mare de 15 ani au scăzut cu 500 de lei.
Sebastian Oprescu, președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici, a declarat pentru Hotnews că aproximativ 22.000 de angajați din administrația publică centrală vor avea salariile scăzute, cu până la 30% – 40%, unele ajungând să fie chiar și cu 4.000- 5.000 lei mai reduse.
De asemenea, salariile pentru mii de angajaţi din sectorul IT au scăzut, în ciuda promisiunilor făcute de liderii PSD că acest lucru nu se va întâmpla.
După mutarea contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor, fostul premier a spus că va proteja acest domeniu de activitate, vital pentru economia României, prin ajutoare de stat.
Acest lucru nu s-a întâmplat, iar discuţiile trebuie reluate cu noul cabinet.
În schimb, venitul parlamentarilor a crescut.
Senatorii şi deputaţii au avut grijă să îşi crească leafa brută astfel încât să acopere transferul contribuţiilor şi să rămână cu peste 800 de lei în plus pe lună.
„Noi ne-am asigurat că din cauza acestui nou Cod Fiscal salariile nete nu au cum să scadă”, spunea Lia Olguța Vasilescu, anul trecut.
Anul acesta, ea a admis că vor exista scăderi salariale de 10%-40% în cazul anumitor categorii de bugetari, printre care și președintele Klaus Iohannis.
Citește și: E oficial! Ce se întâmplă cu salariile românilor. Lia Olguţa Vasilescu a făcut anunţul
Citește și: Lia Olguţa Vasilescu, anunţ despre pensii: “Dacă am fi respectat legea pensiilor …”