Cât câștigă un angajat din industria alimentară. Este printre cele mai mici salarii din România

20.10.2020
Cât câștigă un angajat din industria alimentară. Este printre cele mai mici salarii din România

Cât câștigă un angajat din industria alimentară veți afla în cele din urmă. Din nefericire, acesta este unul dintre cei mai prost plătiți angajați din țara noastră. Industria alimentară, cândva înfloritoare, a suferit numeroase fluctuații, de-a lungul timpului. Este o piață cu 10 miliarde de euro, dar cu salarii mici.

Cât câștigă angajații din industria alimentară

Industria alimentară este o piață cu 10 miliarde de euro, dar cu salarii mici. Cu un salariu mediu de 1.985 lei net pe lună, un angajat din industria alimentară câştigă cu 57% mai mult decât un angajat cu salariul minim pe economie, dar cu 33% sub nivelul salariului mediu la nivel naţional.

Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, salariile angajaților din industria alimentară au crescut din 2018 până în 2019, cu 13%, de la 1.759 de lei, la 1.985 de lei. Cu toate astea, dacă luăm în calcul toate sectoarele, ele rămân printre cele mai mici salarii de pe piaţă.

Altfel spus, un angajat din industria alimentară câştigă cu 57% mai mult decât un angajat cu salariul minim pe economie (de 1.263 de lei net) şi cu 33% sub salariul mediu la nivel naţional (de 2.933 de lei net).

Industria alimentară reprezintă o piaţă unde companiile realizează anual afaceri cumulate de peste 10 miliarde de euro şi un sector unde activează mai bine de 10.000 de firme.

Specialiștii consideră că salariile sunt prea mici într-o industrie care este fundamentală pentru România, ei referindu-se atât la producția de hrană locală, cât și la export.

„Noi facem produse cu valoare adăugată mică, pe care le exportăm. Dacă am face produse cu valoare adăugată mai mare, ar creşte marja de profit şi implicit salariile. Statul ar putea să facă o linie de sprijin pentru domeniul alimentar, prin care să prevadă creşterea salariilor, precum cea din OUG 114 pentru constructori“, declara, în 2019, Cristian Pârvan, pre­şedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni.

Articolul continua dupa publicitate

Pe lângă meseriile din industria alimentară, la categoria prost plătiți mai sunt incluși și chelnerii, recepționerii, tâmplarii, lucrătorii forestieri, angajații din cultură, agenții imobiliari, lucrătorii în turism, învățătorii și profesorii.