Știri
Cine a fost Dinu C. Giurescu. Controversele din trecutul academicianului care a murit
Dinu C. Giurescu a fost unul din cei mai cunoscuți luptători pentru identitatea națională. A fost academician, istoric și om politic de mare anvergură.
Citește aici: A murit Dinu C. Giurescu – Academicianul avea 91 de ani
A devenit membru al Academiei Române din anul 2001. A fost în centrul unor controverse uriașe în ultimii ani din cauza faptului că a candidat în Parlamentul României pe urmele fostei alianțe USL, în anul 2012.
„A fost licențiat al Facultății de Istorie, Universitatea din București, 1950. În anul 1968 a obținut titlul științific de doctor în istorie. Profesor la Universitatea de Artă, Secția Istoria și Teoria Artei-Muzeografie [1968-1987).
A fost președinte al părții române în Comisia româno-bulgară de istorie (1979-1985 și din 1991, în continuare). A fost profesor universitar Universitatea București, Facultatea de Istorie (1990-1997).
A fost membru al Academiei Române din 2002 (membru corespondent din 1990). A fost membru în Consiliul Științific al Institutului Revoluției Române”, conform CV-ului său.
A colaborat cu Securitatea?
Revista 22 nota în martie 2017 că Dinu C. Giurescu a fost colaborator al Securității, acesta fiind un alt detaliu controversat al trecutului istoricului.
https://teotrandafir.com/actualitate/a-murit-dinu-c-giurescu-189170/
„O notă de analiză arată că în iulie 1975, Serviciul 140 din Securitatea Municipiului Bucureşti a obţinut aprobarea organelor de partid pentru folosirea lui Giurescu Dinu în calitate de colaborator.
„Sus-numitul a furnizat un număr mare de materiale, unele semnate cu numele conspirativ DARIUS, referitoare la relaţiile sale cu diplomaţi străini, probleme din cadrul Institutului, date de studiu asupra unor istorici din Occident”, scrie în document.
CNSAS mai arată că actualul parlamentar (n.r.: la acea vreme) a fost instruit şi trimis cu sarcini în exterior în anul 1980 (S.U.A.), 1981 (Anglia şi Franţa), 1985 (R.F.G.).
Giurescu a furnizat un număr mare de note informative privind discuţiile pe care le-a avut cu diplomaţi străini acreditaţi la Bucureşti, precum şi referitoare la activitatea desfăşurată în exterior şi persoanele cu care a luat legătura”, scria la acea vreme Revista 22.
VORVOREANU
24 aprilie 2018 at 22:32
SE STIA CA ESTE TURNATOR LA BAIETII VESELI !!! PACAT CA UNII OAMENI DESI VALOROSI PROFESIONAL , DORESC MAI MULT, FORTA, DAR ACEASTA FORTA FOLOSITA CONTRA ALTOR OAMENI ESTE O MIZERIE !! REST IN PEACE ????