Soarele este periculos? Lumina ultravioletă afectează retina!
Află în acest articol cum ne poate deteriora vederea lumina soarelui. Ne referim desigur la lumina ultravioletă UV care ne poate distruge retina. Aceasta are trei forme UVA, UVB, UVC, care se diferențiază prin lungimile de undă. Experții le consideră nocive pentru ochi, dar și pentru piele, ADN și sistemul imunitar, dacă sunt de intensitate mare, puternice. De aceea nu se recomandă să se stea la plajă după ora 12, când soarele este foarte puternic.
Prea multă lumină ultravioletă este periculoasă pentru că:
- Poate deteriora vederea.
- Lumina solară puternică crește riscul de cataractă.
- Poate produce cancer de piele. Statisticile arată că foarte mulți oameni au dezvoltat cancer de piele pentru că au stat o perioadă îndelungată de timp la plajă când razele soarelui erau intense.
- Arsurile solare sunt periculoase pentru sănătatea organismului. Razele ultraviolete pătrund în piele și ne distrug celulele.
Lumina soarelui afectează retina!
Corneea are capacitatea de a bloca razele ultraviolete nocive ale soarelui (UVA, UVB, UVC), dar în procent mai mare pe acelea care au lungimea de undă mai scurtă UVC. Cornea poate bloca 40% din razele nocive UVB. Cristalinul blochează și el razele ultraviolete nocive care ajung la ochi, UVA și UVB, chiar în procent de 99%.
Concluzia este că ochii nu sunt protejați în totalitate, o cantitate de radiații ultraviolete ajung totuși la retină. De aceea, trebuie purtați ochelari de soare cu protecție mare împotriva razelor ultraviolete.
Lumina albastră de energie înaltă din lumina solară poate deteriora retina. Această lumină accentuează procesul de oxidare și astfel are loc o îmbătrânire prematură a retinei. În timp, retina se deteriorează și de aceea crește riscul de degenerescență maculară. Pentru prevenirea acestei boli se recomandă ochelarii de soare fumurii care pot proteja împotriva luminii albastre.
Pentru protejarea retinei de lumina albastră se recomandă consumul de nutrienți – zeaxantina și luteina. În acest fel:
- Se protejează în mod natural ochii împotriva luminii albastre de energie înaltă și în plus se îmbunătățește și vederea.
- Se protejează ochii de lumina ultravioletă UV de energie intensă.
- Se protejează cristalinul de stresul oxidativ.
- Se menține acuitate vizuală.
- Se previne cataracta și glaucomul.
- Se previn și alte boli de ochi: edem macular, degenerescență maculară legată de vârstă, retinopatia diabetică, ocluzia oculară, ocluzia arterelor retiniene, retinita, keratita și alte boli inflamatorii.
Acești nutrienți au proprietăți antioxidante și pot neutraliza radicalii liberi care au efect nociv asupra ochilor:
- Deteriorează retina.
- Pot agrava cataracta.
- Pot produce degenerescență maculară.
Zeaxantina și luteina se găsesc în ardei gras de culoare portocalie, boabe de porumb, gălbenuș de ou, flori de gălbenele, suc de portocale, spanac, dovlecei, salată verde, varză, kiwi, spanac, struguri, morcovi. Sunt indicate și suplimentele naturale cu astfel de nutrienți. Doar o cantitate de 10-40 mg pe zi din acești nutrienți poate susține vederea la persoanele în vârstă. Luteina ajută și în prevenirea aterosclerozei.
Cercetătorii spun că stratul de a zeaxantină și luteină de pe retină poate să absoarbă 40-90% din lumina albastră care provine de la lumina soarelui.
Pe site-ul BodyGeek puteți afla mai multe remedii pentru afecțiunile ochilor, remedii naturiste pentru polipi, tratamente naturiste de prevenire și combatere a multor probleme de sănătate.
Carotenoidele ajută de asemenea vederea, toată lumea știe cât este de sănătos să mâncăm morcovi. Carotenoidele au și alte beneficii pentru organism:
- Stopează dezvoltarea celulelor canceroase.
- Scad nivelul de colesterol din sânge. Inhibă enzimele care au rol în formarea colesterolului. Scad riscul de acumulare de colesterol pe pereții vaselor de sânge, previn ateroscleroza și accidentele cardio-vasculare.
- Consolidează imunitatea.
- Previn bolile de ochi, mai ales degenerescența maculară.
Cei mai puternici antioxidanți sunt:
- Licopenul care nu este produs de organism, de aceea trebuie luat din alimente naturale. Se află în roșii, grapefruit roz, papaya și pepene verde. Consumul mare de licopen scade riscul de cancer de piele și de degenerescență maculară, menține sănătatea ochilor.
- Beta-carotenul este în cantitate semnificativă în morcovi cruzi.
Mai multe studii ale cercetătorilor au demonstrat faptul că deteriorarea vederii legată de înaintarea în vârstă este mai mică la oamenii care au o alimentație bogată în astfel de nutrienți – zeaxantină, luteină, beta-caroten și licopen.
Păstrarea sănătății ochilor este foarte importantă pentru toți oamenii, de aceea este recomandată introducerea unor produse care conțin nutrienți utili pentru ochi în alimentația zilnică.