Economic
Parlamentul votează proiectul de rectificare bugetară. Retrimiterea la comisii a eșuat
Tocmai a avut loc votul pentru retrimiterea rectificării bugetare la comisii. Aceasta, însă, a eșuat. Liberalii acuză PSD de incompetență, susținând că vrea să distrugă România, aducându-i cheltuieli în plus în această situație destul de dificilă, provocată de criza sanitară cu care ne confruntăm. În această situație, PNL va ataca acest proiect la CCR.
Parlamentul a adoptat marți rectificarea bugetară cu amendamentele propuse de PSD, ceea e implică o majorare cu 40% a punctului de pensie. Au fost înregistrate 242 voturi ‘pentru’, 147 ‘împotrivă’ şi 11 abţineri.
Parlamentarii au decis marți abrogarea articolul potrivit căruia punctul de pensie se majora cu 14%.
Parlamentarii voteză marți, de la ora 13, în ședință de plen reunit, proiectul de rectificare bugetară, modificat de PSD în comisiile de specialitate săptămâna trecută. PSD cere majorarea pensiilor cu 40%, creșterea salariilor profesorilor din acest an școlar și alocări de fonduri suplimentare pentru autoritățile locale, precum și alte amendamente. Ludovic Orban face un apel la parlamentari și le cere să nu voteze aceste propuneri venite din partea PSD, deoarece bugetul României nu și-ar permite, în acest moment, alte cheltuieli în afară de cele existente.
Rectificare bugetară- bani mai mulți pentru pensionari și profesori
Parlamentarii votează astăzi, la ora 13:00, proiectul de rectificare bugetară prin care PSD a cerut creșterea pensiilor cu 40%, majorarea salariilor celor din învățământ și fonduri suplimentare pentru primari. Comisiile de buget ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat raport de adoptare rectificării bugetare, cu 20 de voturi “pentru” şi unul ”împotrivă”.
Amendamentul abrogă articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14% şi rămâne în vigoare creşterea acestuia cu 40%, precum și articolul prin care fusese amânată creșterea salariilor profesorilor până în 2021. Dacă proiectul va fi aprobat, se va aplica creșterea salariilor de la 1 septembrie 2020.
Premierul Ludovic Orban susține că, în cazul în care aceste amendamente vor fi adoptate, România va avea foarte mult de suferit, deoarece cheltuielile provocate vor fi de 65 de miliarde de lei. El a declarat că bugetul României nu este pregătit pentru creșterea cheltuielilor. În plus, adoptarea acestor amendamente ar provoca probleme și în ceea ce privește investițiile și aprobarea fondurilor europene.
De altfel, dacă proiectul va trece de Parlament, Guvernul ia în calcul atacarea acestuia la CCR.
“Bugetul nu-şi mai poate permite nicio creştere a cheltuielilor în momentul de faţă. În urma zilei negre de la Parlament în care pesediştii din Comisia de buget-finanţe au adoptat nişte modificări la ordonanţa de rectificare, la ora actuală România se află într-un pericol extrem de mare. Fac apel către toate forţele politice să nu sprijine în Parlament raportul adoptat de Comisia de buget-finanţe pentru ca asta va atrage consecinţe nefaste pentru economia românească, inclusiv pentru capacitatea României de a atrage investiţii, fonduri europene, de a fi considerat un partener solid. Ori cred că e de ajuns şi trebuie pus punct acestui mod iresponsabil de a face politică”, a afirmat Ludovic Orban.
Alte amendamente ale PSD adoptate de comisii prevăd majorarea cu 1 miliard de lei a sumelor repartizate UAT-urilor, suplimentarea cu 5,635 milioane de lei a bugetului Camerei Deputaţilor, pentru a achiziţionarea de echipamente necesare dotării birourilor parlamentare din teritoriu, schimbarea legislaturii, precum şi suplimentarea cu 67 milioane de lei a bugetului Ministerul Agriculturii, pentru finanţarea Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.