Sanatate
Cât pot rezista simptomele covid-19 după infectare. Ce spun studiile
În ultima perioadă, au fost efectuate tot mai multe studii referitoare la noul virus al momentului, având în vedere că este ceva nou, despre care nu s-au știut prea multe detalii atunci când a izbucnit pandemia. Unul dintre cele mai recente studii arată că simptomele covid-19 rezistă pentru o perioadă lungă de la infectare și chiar și după ce ai scăpat de virus.
Simptomele covid-19 rezistă în timp
Un studiu ştiinţific publicat marţi arată că, la 1 din 3 pacienți bolnavi, simptomele de COVID-19 precum oboseala, insuficienţa respiratorie sau pierderea gustului, se pot prelungi mai mult de şase săptămâni de la infectare.
Mai mulți cercetători de la Universitatea din Geneva au realizat acest studiu și au urmărit evoluţia a 669 de pacienţi cu COVID-19. În urma studiului au constatat că o treime din persoane au semnalat simptome şi după cea de-a şasea săptămână de la infectare, chiar și cele care nu făceau parte din categoria de risc și nu au avut complicații.
Experții susțin că acest studiu ar trebui să reprezinte o lecție pentru toți, în special pentru cei din companii și fime, care ar trebui să aibă în vedere faptul că angajații nu ar trebui să revină la muncă imediat după cele 14 zile de izolare, deoarece mulți pot fi purtători ai virusului și îl pot transmite chiar și după șase săptămâni celorlalți colegi cu care lucrează, chiar dacă nu fac parte din categoria de risc.
„Pe mulţi pacienţi îi preocupă cât vor dura simptomele şi dacă unele vor deveni cronice, dar cum nu avem un răspuns medical clar, este important să-i tratăm şi să-i ascultăm pe pacienţi”, a precizat una dintre cercetătoare, Mayssam Nehme.
Cele mai întâlnite simptome la pacienți au fost oboseala, insuficiența respiratorie și pierderea mirosului și a gustului. Lor li s-au alăturat și tusea sau durerile de cap, care au persistat mai mult timp, nu decât 2 săptămâni, așa cum s-a stabilit la majoritatea cazurilor.
Universitatea din Geneva susține că specialiștii vor analiza evoluția bolii la pacienți pentru o perioadă mai lungă, de până la 12 luni de la infectare, pentru a înțelege mai bine cum evoluează boala.