Educatie
Schimbări radicale în educație! Când începe noul an școlar
În ultima perioadă se vorbește tot mai mult despre anumite schimbări care vor fi făcute în domeniul educației, greu încercat în ultima vreme din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, principalele modificări vizează schimbarea structurii anului școlar 2021-2022, respectiv schimbarea calendarului.
Școala începe la 13 septembrie
Conform Ordinului de ministru nr. 3.243/5.02.2021 privind structura anului şcolar 2021 – 2022, cursurile vor începe în acest an în data 13 septembrie. Ministrul Sorin Cîmpeanu a explicat că această dată nu va fi modificată, decât dacă ministerul și principalii parteneri de dialog social ai Ministerului Educației (FSLI, Federația Spiru Haret, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți) ajung la o înțelegere și demonstrează că este nevoie de aceste modificări.
Ministrul a declarat că el este de acord cu prelungirea anului școlar și aceeași părere o are și Ministerul Educației, care susține că pandemia a provocat probleme în sistemul educativ și a afectat considerabil elevii și a influențat asimilare cunoștințelor.
Astfel, Ministerul Educației susține extinderea anului școlar pentru că este necesară recuperarea pierderilor educaționale generate de predarea online.
Trecerea de la semestre la trimestre
Societatea Academică din România a solicitat ca anul şcolar următor să fie modificat și să fie structura în trimeste. Astfel, anul şcolar ar trebui să înceapă la 1 septembrie, în loc de 13 septembrie, aşa cum este prevăzut acum prin Ordinul de ministru publicat în februarie.
Cele trei semestre ar fi structurate în felul următor: septembrie-decembrie, decembrie-martie, martie-iunie. Ministrul Cîmpeanu nu exclude această schimbare și nici nu i se opune, atâta timp cât se va dovedi că este utilă. Totuși, părerile sunt împărțite și unele asociații de părinți nu sunt de acord cu așa schimare, pe motiv că mult mai important este actul educațional decât durata anului școlar.
„Nu excludem nicio varianta, nici revenirea la trimestre dacă va exista un consens al profesorilor, elevilor și părinților in acest sens, dar numai după consultări și nu mai devreme de anul școlar 2022-2023”, a spus ministrul Cîmpeanu.
În continuare, elevii vor avea vacanţă de Paşte şi Crăciun, în timp vacanţa de vară ar urma să fie mai scurtă. Mulți susțin că o vacanță atât de lungă îi afectează pe elevi, iar două săptămâni de școală în plus ar fi chiar utile.