80 de miliarde de euro de la UE pentru România! Sprijin post-pandemie

21.07.2020
80 de miliarde de euro de la UE pentru România! Sprijin post-pandemie

80 de miliarde de euro este suma alocată pentru România, după acordul UE de sprijin post-pandemie. Anunțul a fost făcut de către președintele Klaus Iohannis. România a obținut 79,9 miliarde de euro pentru proiecte europene, față de aproximativ 33 de miliarde de euro, cât era prevăzut inițial.

80 de miliarde de euro de la UE pentru România

După patru zile de negocieri, liderii UE au ajuns la un acord de reconstrucție post-coronavirus care implică un pachet imens financiar oferit țărilor membre. Astfel, țara noastră primește 80 de miliarde de euro.

”Iată că, după discuții foarte complicate, după patru zile și patru nopți de negociere, am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro pentru proiectele europene. Negocierile ne permit acum să trecem la etapa următoare. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde de euro pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale și școli, pentru a moderniza marele sisteme publice”, a declarat Klaus Iohannis.

Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord privind masivul plan de stimulare a economiilor lovite de coronavirus, consensul fiind obținut marți dimineață, după ce negocierile au durat toată noaptea, transmite Reuters.

Președintele României a declarat că o parte din acești bani vor fi folosiți pentru revigorarea economică.

”Este, de asemenea, foarte important de știut că o parte semnificativă din acești bani vor fi folosiți pentru relansare, pentru revigorare economică. 80 de miliarde de euro vom folosi vom folosi pentru a pune în practică, pe de o parte planul pentru bugetul multianual 2021-2027, un plan la care lucrăm împreună cu guvernul deja din ianuarie și în cel mai scurt timp va fi finalizat, pentru a fi pregătit să începem implementarea. Pe de altă parte, de o vreme bună lucrăm la planul național de relansare care va fi prezentat Comisiei Europene pentru a primi fondurile pentru relandarea economică”, a declarat președintele.