Connect with us
Apicultorii primesc bani: sprijin financiar de 150.628 milioane de lei

Economic

Apicultorii primesc bani: sprijin financiar de 150.628 milioane de lei

Vești bune pentru apicultori. 150.628 milioane de lei sunt destinați apicultorilor. Din această sumă 75.314 de milioane de lei sunt de fapt contribuția Uniunii Europene la programele apicole naționale.

Apicultorii primesc bani: sprijin financiar de 150.628 milioane de lei

PNA 2020-2022 a fost adoptat în cadrul ședinței Guvernului din data de 30 aprilie 2020. Pentru acest an, suma distribuită a ajuns la 50.21 milioane de lei. Pentru 2021 suma de 50.23 milioane de lei, iar pentru 2022 – 50.186 milioane de lei.

MADR a informat:

„Ca element de noutate, faţă de PNA anterioare au fost stabilite măsurile de asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori, precum consultanţa în apicultură, promovarea apiculturii şi a produselor apicole, organizarea de cursuri şi perfecţionare în apicultură, achiziţia de către formele asociative de echipament pentru procesarea cerii, în vederea obţinerii fagurilor artificiali şi achiziţia de către formele asociative apicole de echipament pentru ambalarea mierii.”

Privind raționalizarea transhumanței și stupăritul pastoral, se vor achiziționa uneltele apicole și echipamentele de protecție, dar si mijloace de transport apicol fără autopropulsie și de încărcare-descărcare a stupilor în pastoral.

În Programul Național Apicol 2020-2022 este inclusă o acțiune referitoare la procesul de îmbunătățire a calității produselor pentru o mai bună valorificare pe piață. Aceasta constă în decontarea analizelor fizico-chimice sau reziduuri pentru a se atesta calitatea mierii.

Alte completări ale Programului Național Apicol pentru 2020-2022 vizează sporirea numărului familiilor de albine, creșterea calității produselor apicole și mai ales îmbunătățirea indicatorilor de producție.

„Noile prevederi ale Programului Naţional Apicol pentru perioada 2020 – 2022 vor genera extinderea ofertei de produse apicole, majorarea exporturilor şi dezvoltarea economiei rurale, prin păstrarea tradiţiei de creştere a albinelor”, susţin reprezentanţii MADR.

Acest program national are drept scop dezvoltarea unor servicii eficiente pentru a prelua, prelucra și desface producția de miere în condiții de calitate controlată, la nivel european.

Așadar, apicultorii vor primi un sprijin consistent pentru a-și dezvolta afacerea și a asigura continuitatea producției de miere la nivel național.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top