Connect with us
Cum a afectat pandemia piața mondială a mărfurilor?

Economic

Cum a afectat pandemia piața mondială a mărfurilor?

Primele câteva luni ale anului 2021 sunt marcate de o recuperare în valoare a produselor de pe piața mărfurilor. Totuși, situația pieței mărfurilor nu a fost atât de bună și anul trecut, în primul an al pandemiei.

De exemplu, prețul barilului de petrol a scăzut drastic în primele luni ale pandemiei și, până la sfârșitul anului 2020, abia a reușit să ajungă din nou la o valoare decentă. Este de la sine înțeles că, în primul an al pandemiei, piața mărfurilor a avut de suferit – dar nu pentru mult timp, deoarece 2021 pare că vine cu forțe proaspete.

În timp ce toate produsele din piața mărfurilor au reușit să învingă pandemia, unele dintre ele se bucură de o creștere în valoare mai semnificativă. Oare această creștere este un rezultat al pandemiei – ori este ceva normal după o asemenea perioadă?

Piața mărfurilor în timpul pandemiei

După cum a fost menționat, toate produsele pieței mărfurilor au avut de suferit din cauza pandemie – altele mai mult și altele mai puțin. Spre exemplu, prețul barilului de petrol a avut cel mai mult de suferit, în timp ce prețul metalelor și-a revenit destul de repede, conform surselor.

Agricultura, pe de altă parte, nu a fost atât de afectată de pandemie, prezentând valori relativ intacte. Totuși, trebuie luat în considerare faptul că nesiguranța alimentară a crescut la nivel global, în principal din cauza recesiunii care, evident, nu a putut fi evitată.

La același nivel cu petrolul se situează și gazul natural și cărbunele ale căror prețuri au avut a scădere în valoare semnificativă în 2020.

Piața mărfurilor după primul an de pandemie

Anul 2021 i-a luat pe mulți prin surprindere, mai ales pe cei care au investit în petrol. Acum aproximativ un an, specialiștii estimau un preț de $44 pe baril pentru 2021, o creștere de $3 comparativ cu prețul estimat pentru 2020.

În schimb, situația actuală este foarte diferită. Barilul de petrol a trecut de $44, dar și de $50, stabilindu-se la un preț mediu de $56. În momentul de față, totuși, valoarea petrolului a depășit $60, prezentând o creștere continuă înceată, dar puternică.

Un lucru similar se întâmplă și cu metalele. Statisticile spun că valoarea acestora va avea o creștere de 30% în timpul acestui an. Agricultura, cu toate că nu a fost afectată prea tare de pandemie, se așteaptă să crească cu aproximativ 15%.

Principalele efecte ale pandemiei

După cum se poate observa, mărfurile pot mișca piața în ciuda pandemiei. Deși se aștepta ca pandemia să aibă un efect devastator asupra întregii economii, piața mărfurilor și nu numai a fost în stare să depășească acest obstacol.

  • Petrolul și-a revenit după valori minime în 2020, dar doar din cauză că întreaga economie a avut posibilitatea de a se reface.
  • Creșterea masivă în valoarea a petrolului se datorează și ridicării restricțiilor, mai ales în țările avansate economic. Desigur, în cazul în care infectările cu COVID-19 cresc din nou, prețul petrolului va scădea.
  • Din nou despre agricultură, valoarea produselor din această piață se va stabiliza până în 2022. Principalul motiv nu este recuperarea economică, ci standardele istorice care mențin un nivel de aprovizionare decent.

 

  • Principalul efect al pandemiei este resimțit de țările care nu-și mai pot asigura alimentația. Conform statisticilor, tot mai multe țări se confruntă cu nesiguranță alimentară, aspect care le distruge ultimii ani de dezvoltare economică.

Așadar, în timp ce principalele elemente ale pieței mărfurilor recuperează, se mențin, sau câștigă teren, elementele minore – dar oarecum de bază omului – nu o duc prea bine.

Mâna de muncă locală a fost drastic afectată, astfel cauzând probleme în lanțurile de aprovizionare. Deci, este de la sine înțeles cum alimentația poate fi o problemă în contextul în care agricultura per total prezintă o evoluție decentă.

Mărfurile și pandemia – cum se împacă?

Specialiștii spun că, deși această pandemie a creat un eveniment nemaiîntâlnit pentru multe piețe și mulți investitori, piața mondială a mărfurilor s-a descurcat mult mai bine decât se aștepta.

Cel mai bun exemplu în acest caz este petrolul, un bun care are o cerere relativ continuă. Deși vehiculele hibrid sau complet electrice sunt din ce în ce mai populare și accesibile, petrolul a reușit să ajungă la o valoare peste cea estimată. Spre exemplu, analiștii estimau ca abia în 2022 petrolul va fi peste $60.

În final, mărfurile și piața acestora nu vor fi puse la pământ de această pandemie. Vor suferi modificări, unele chiar drastice, dar își vor reveni, după cum s-a putut observa, în mai puțin de un an.

Cristiana Aștefănoaiei este senior editor la huff.ro, până acum a mai fost prezentator TV la o televiziune locală din Galați, Redactor Șef la Revista Teo, Social Media Manager la conturile Air24 GATE SRL, precum STIRI24

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top