Economic
Autoritățile din Bihor decizie radicală! Au impus rechiziționarea hotelurilor și pensiunilor
Hotelurile și Pensiunile din Bihor au fost rechiziționate de Consiliul Județean, după ce niciun operator hotelier nu a răspuns la apelul autorităților. Mesajul public a fost lansat pe 2 aprilie chiar Raed Arafat, care a specificat ca statul va rechiziona acolo unde nu se găsesc de bună voință spații pentru plasarea în carantină a suspecților sau bolnavilor de COVID-19.
În Starea de Urgență autoritățile pot rechiziționa aproape orice pentru că este o necesitate care poate ajuta la combaterea pandemiei de coronavirus din România.
„Menţionăm că apelul public lansat joi, 2 aprilie, de către Direcţia de Sănătate Publică Bihor, prin care operatorii hotelieri erau invitaţi să depună oferte pentru închirierea locaţiilor ca spaţii de carantină, nu s-a soldat cu niciun rezultat”, potrivit comunicatului emis de DSP Bihor.
Ce este rechiziționarea?
„Rechiziție: măsură excepţională prin care organele autorităţii publice împuternicite prin lege obligă agenţii economici, instituţiile publice, precum şi alte persoane juridice şi fizice la cedarea temporară a unor bunuri mobile sau imobile, care nu se află în nici una dintre situaţiile de excepţie, în condiţiile legislaţiei care activează în acest domeniu.
Bunurile rechiziţionate vor fi puse la dispoziţia forţelor destinate apărării naţionale sau a autorităţilor publice, la declararea mobilizării generale sau parţiale ori a stării de război, la instituirea stării de asediu sau de urgenţă, precum şi în caz de concentrări, exerciţii şi antrenamente de mobilizare ori pentru prevenirea, localizarea, înlăturarea urmărilor unor dezastre, cât şi pe timpul acestor situaţii.
Bunurile consumptibile şi cele perisabile pot fi rechiziţionate definitiv, cu plata despăgubirilor prevăzute de lege. Refuzul de a îndeplini aceste obligaţii constituie infracţiune.”, potrivit legii nr. 132 din 15 iulie 1997. Aici găsiți textul de lege.
Capacitatea de carantinare a județului Bihor a ajuns la limită
Autoritățile au transmis astăzi că se întorc în continuare foartem multe persoane în țară, iar capacitatea de cazare și plasare în carantină a ajuns la limită. Potrivit acestora luni au intrat doar în Județul Bihor 961 de persoane. DSP Bihor transmite ca sunt 2299 de persoane în carantină la domiciliu și 5 persoane vindecate.
Radu
6 aprilie 2020 at 19:08
In caz de necesitate exista legi bine stabilite in constitutia tarii unde autoritatile pot aplica aceste rechizitionari .Se pare ca multi nu vor sa inteleaga aceste legi din constitutia tarii si pt. ei ar trebuii aplicate sanctiuni si pedepse ca sa invete ca ori ce lege trebue sa fie respectata.
Louis
6 aprilie 2020 at 14:32
Sunt absolut impotiva acestor masuri abuzive.
Aceasta isterie cu izolarea si militarizarea duc la dictatura. Luati exemplul Suediei care nu aplica aceste masuri isterice.
Tineretul la munca ca oricum nu risca prea mult, iar batranii acasa. Atat trebuie facut, si doar ca recomandare.
Oricum vom lua toti acest virus si scapa cine vrea Dumnezeu.
ion maria
6 aprilie 2020 at 13:23
De ce se lasa sa intre in continuare inconstientii din zonele rosii. Cu ce sunt vinovati cei care au hoteluri sa li se confiste si nesintitii sa intre in turme in tara? De ce situatia de urgenta sa o suportam doar noi cei care nu ne-am parasit tara?
De ce oficialii nu dau o ordonantă militara ca romanii de zonele rosii sa ramana unde i-a prins pandemia, asa cum ramai unde te-a prins un razboi, o calamitate?
De ce Rares Bogdan a intervenit la personalul diplomatic ca acesti nesimtiti sa vina in tara?
Cei ce i-au ajutat sa vina in tara sa le plateasca carantina, nu intreprinzatorii romani care nu si-au neglijat tara si au dezvoltat afaceri pe teritoriul Romaniei?
Oficialilor, dati ordonanta militara sa nu mai vina in tara nesimtitii!!
ancuta crisan
6 aprilie 2020 at 15:57
UE este o mare familie, familie care ne adopta cu aceleasi drepturi pe toti,asa parca se afirma in urma cu ceva timp! In fiecare familie exista si rude mai putin scolite, mai putin instarite dar cand ajund la greu suntem datori sa le sprijinim. Aceasta era situatia conationalilor nostrii, niste copiii din flori dar pe care comunitatea europeana era obligata sa-i adaposteasca, sa-i hraneasca si sa-i trateze de boala la fel ca si pe propriile progenituri. Nu a fost asa ca noi am simtit rapid dragoste fara margini pentru aceste entitati si i-am chemat acasa sa avem grija de ei dupa dorintele lor si pe taxele si impozitele noastre. De ce? V-am fost mila ca nu mai au de la cine fura daca s-a inchis circulatia? V-a fost mila ca nu mai au unde cersi daca sunt ridicati de pe strazi? De aceia care muncim nu-i este nimanui mila.