Connect with us
"Prima casă" devine "Noua casă". Ce schimbări aduce programul!

Economic

„Prima casă” devine „Noua casă”. Ce schimbări aduce programul!

Programul „Prima Casă” se va numi „Noua Casă”. Vorbim despre un program guvernamental prin care se pot accesa împrumuturi ipotecare cu dobânzi avantajoase și cu un avans mic. Este un program cunoscut și una dintre cele mai la îndemână modalități pentru tineri de a-și lua propria locuință. Ei bine, Guvernul a decis să-i schimbe denumirea, dar și condițiile pentru accesare.

Prima casă devine Noua casă. Ce schimbări aduce programul!

Programul „Prima Casă” se va numi „Noua Casă” și va avea plafoane de două ori mai mari pentru achiziția de locuințe noi.

Avansul rămâne 5%. Modificarea vine în contextul în care majoritatea locuințelor vândute prin „Prima Casă” au fost în imobile vechi. Astfel, nu a fost stimulat suficient sectorul construcțiilor.

Una dintre condițiile aduse de „Noua Casă” se referă la majorarea plafonului la creditele folosite pentru achiziţia de locuinţe noi, de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro.

„Dublarea de la 70.000 la 140.000 de euro ar putea să aducă o schimbare pe piaţa imobiliară și să vedem o scumpire a caselor. Asta nu ar fi un lucru bun, chiar dacă, pe de altă parte, se face un lucru bun, că vine un program în ajutorul dezvoltatorilor. Este nevoie să ajungă oamenii în case noi. Este nevoie de dezvoltatori de case noi. Dacă ei sunt sprijiniţi, nu este nicio problemă. Dar să fie sprijiniţi şi cei care cumpără casele”., a declarat Adrian Vasilescu, BNR.

Precizăm faptul că, șeful Cancelariei premierului Ludovic Orban, a anunțat săptămâna trecută că plafonul programului „Noua Casă”, fost „Prima Casă”, va crește de la 70.000 de euro la 140.000 de euro. Tot el a precizat că garanțiile oferite de stat vor acoperi 80% din credit, față de 50%, cât era până acum. Avansul ar urma să fie menținut la 5%.

11 ani de zile şi aproape 300 de mii de credite acordate. Este bilanţul programului Prima Casă, care va deveni „Noua casă” şi va avea cu totul alte condiţii.

În vechiul program, plafonul maxim era de 66.500 de euro. În noua variantă suma a crescut la 140 de mii de euro. Practic vorbim despre o dublare a plafonului.

Emanuela Ursu - Pasionată de știri și de noutăți din orice domeniu de activitate, lucrez în presa scrisă din anul 2015, din timpul studiilor de master. Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații cu Publicul, am fost, de-a lungul timpului, reporter de teren, redactor și editor pentru mai multe publicații.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top