Connect with us
Veste bună pentru români! Unul dintre cele mai consumate alimente s-a ieftinit masiv

Economic

Veste bună pentru români! Unul dintre cele mai consumate alimente s-a ieftinit masiv

Pandemia de coronavirus a provocat pagube mari printre oameni. Mai mult, a afectat numeroase domenii, printre care și economia la nivel mondial. O pierdere masivă a fost înregistrată în cazul producției de petrol. Prețul petrolului a scăzut sub 1 dolar per baril pentru prima dată în istorie. După criza petrolului, producția de zahăr a fost pusă la pământ. Și anul 2019 a fost marcat de prețuri scăzute și fabrici închise, iar cultivatorii și producătorii sperau că acest an va aduce vești mai bune.

Veste bună pentru români! Unul dintre cele mai consumate alimente s-a ieftinit masiv

Cotația livrei de zahăr a urcat în februarie la 15 cenți, după care a scăzut până sub 8 cenți, ulterior revenind la 10 cenți. Deși după pierderile înregistrate în 2019 în acest domeniu, producătorii și cultivatorii sperau la un an mai bun, se pare că lucrurile nu au fost deloc așa. Astfel, autoritățile au constatat că, în urma crizei de coronavirus, care a determinat și scăderea prețului de petrol,  „zahărul şi-a pierdut o treime din valoare pe piaţa mondială”. Această problemă a fost determinată, de fapt, de dezinteresul brazilienilor de a produce etanol în favoarea producerii zahărului.

„În centrul crizei stă în principal prăbuşirea preţului petrolului care a făcut ca în Brazilia să fie mai interesant să producă zahăr din trestie de zahăr, pe care să îl arunce apoi pe piaţa mondială, decât etanol destinat pieţei domestice, al cărui preţ s-a prăbuşit din cauza scăderii preţului petrolului.”, explică Timothé Masson.

În ciuda acestei probleme, se pare că Europa nu este afectată și criza nu s-a extins până aici. În 2019, pe piaţa din UE, preţul tonei de zahăr a scăzut până la 300 de euro. În schimb, în luna februarie a acestui an era de 370 de euro, „iar tendinţa de creştere a preţurilor continuă”, a precizat un purtător de cuvânt de la grupul german. Un alt factor care va influența creșterea prețului va fi recolta slabă de sfeclă de anul acesta. Primăvara secetoasă va duce automat la diminuarea ofertei şi va perpetua situaţia de deficit de zahăr în Europa.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Economic

To Top