Externe
Incendiu major de vegetație în apropierea centralei nucleare Cernobîl
La începutul lunii, a izbucnit un incendiu de vegetație în regiunea Jitomir, din Ucraina. Luni, pe 13 aprilie, flăcările s-au extins până în localitatea Prypiat, în apropierea centralei nucleare Cernobîl.
Incendiu major de vegetație în apropierea centralei nucleare Cernobîl. Doi kilometri rămași până la centrală
Yaroslav Emelianenko, directorul Chernobîl Tour și a Asociației operatorilor de turism din Cernobîl, a anunțat pe Facebook evoluția incendiului. Astfel, în momentul postării, incendiul se apropiase de instalația de depozitare a deșeurilor radioactive Podlesni, unde se află cele mai radioactive deșeuri de pe întreaga zonă din Cernobîl.
Yaroslav Emelianenko precizează că, dacă flăcările vor ajunge la Pripeat, ar fi un dezastru economic, deoarece zona este o importantă sursă de venit pentru companiile de turism.
Deși autoritățile susțineau că situația este sub control, Yaroslav a declarat incendiul de extindea cu putere către noi teritorii.
Până în acest moment, incendiul a distrus o întindere semnificativă de vegetație. Din cauza vântului care sufla cu putere, flăcările s-au răspândit. Pe 7 aprilie, se vorbea despre 35 de hectare.
Tot ieri, flăcările s-au răspândit și în satul Boriatin, pe o rază de de 500 de metri, unde au fost afectate 27 de clădiri situate pe o stradă de la marginea localității. Deși pompierii ucraineni au reușit să localizeze incendiul, lupta cu flăcările continuă.
Autoritățile din Ucraina au reținut deja și un suspect. Este vorba despre un tânăr de 27 de ani, care declară că voia să se distreze și ar fi dat foc ierbii sălbatice din apropierea unei ferme abandonate. Flăcările s-ar fi răspândit mult prea rapid, iar vinovatul nu a mai făcut față să le stingă. Tânărul a fost reținut, fiind suspectat de provocarea intenționată a unui incendiu, cu consecințe asupra mediului.
Experţii de mediu trag un semnal de alarmă și susțin că focul ar putea răscoli cenuşa radioactivă din sol şi astfel, fumul potenţial contaminat s-ar putea îndrepta către capitala Kiev.
Nick
14 aprilie 2020 at 17:33
Si unde este raspunsul la intrebarea „cand ajunge in Romania?”.
Oare voi nu aveti un editor care sa aprobe stirile? Ce faceti prin astfel de titluri nu este presa.
Rusine!