Connect with us
UE nu poate face compromisuri în privinţa libertăţii de mişcare în negocierile cu Londra, afirmă Juncker şi Tusk

Externe

UE nu poate face compromisuri în privinţa libertăţii de mişcare în negocierile cu Londra, afirmă Juncker şi Tusk

Preşedinţii Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker şi Consiliului European Donald Tusk au subliniat vineri, după summitul UE de la Bratislava, că Marea Britanie nu va obţine un acces pe piaţa unică dacă Londra nu acceptă libertatea de mişcare a muncitorilor, care stă la baza Uniunii, relatează Reuters.

„Vrem să avem o relaţie foarte bună şi foarte apropiată cu Regatul Unit. În acelaşi timp nu este posibil ca aceste negocieri să ne prejudicieze interesele”, a declarat Jean-Claude Juncker într-o conferinţă de presă.

„În ceea ce priveşte libertatea de mişcare a muncitorilor şi persoanelor, rămânem ataşaţi acestei poziţii şi nu este un joc între premieri care pleacă şi premieri care rămân. este vorba despre oamenii din Europa”, a subliniat Juncker.

„Aşadar nu pot să văd vreo posibilitate de compromis asupra acestei chestiuni”, a insistat el.

Tusk, care a prezidat summitul, a declatrat că negocierea divorţului cu Marea Britanie este necesar să aibă loc numai după o notificare în acest sens din partea Londrei şi că trebuie să fie purtate mai degrabă în interesul celor 27 de state care rămân în bloc decât al regatului.

„Este absolut clar că procedurile noastre, regulile noastre, prevăzute foarte clar în tratatele noastre, au menirea să ne protejeze interesele, ale celor 27 de ţări, nu ale ţării care pleacă”, a spus el într-o conferinţă de presă la Bratislava, după prima reuniune a liderilor europeni, fără Londra, de la referendumul din 23 iunie.

Preşedintele Consiliului European a reiterat totodată că negocierile cu Marea Britanie nu pot începe fără o notificare oficială din partea Guvernului britanic.

El a adăugat că premierul britanic Theresa May i-a spus că aceste negocieri pot fi declanşate oficial în ianuarie sau februarie.

Continue Reading
You may also like...

Adrian Vrauko este project managerul site-ului huff.ro Contact: adrian@huff.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Externe

To Top