Vremea
Vremea în aprilie și mai. Prognoza meteo pentru următoarele două luni
Meteorologii au oferit prognoza meteo pentru lunile aprilie și mai, dezvăluind ce se ne rezervă vremea în următoarele două luni.
Vremea în aprilie. Prognoza meteo pentru luna aprilie 2018
În aprilie, temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normal în regiunile sudice şi estice şi se vor situa sub mediile climatologice în restul ţării.
Media multianuală valabilă pentru luna aprilie este de 9,3 grade Celsius.
Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei (între 5 şi 11 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Muntenia, Oltenia şi Banat, de până la 12 grade Celsius.
În aceeaşi lună, precipitaţiile totale lunare vor fi, în general, excedentare în toate regiunile.
Media precipitaţiilor pentru luna aprilie este stabilită la 51,3 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Banat (până la 78 l/mp), Oltenia (75 l/mp) şi Transilvania (până la 70 l/mp).
Pe de altă parte, în Dobrogea se vor consemna precipitaţii între 14 şi 40 l/mp, iar în Moldova între 38 şi 57 l/mp.
Vremea în mai. Prognoza meteo pentru luna mai 2018
Potrivit ANM, în luna mai, temperaturile medii vor avea valori apropiate de media climatologică în sud, sud-est şi local în vest, respectiv sub normal în celelalte zone.
Media valorilor termice pentru intervalul analizat se situează la 14,9 grade Celsius.
Temperaturile medii vor fi cuprinse între 10 şi 18 grade Celsius, în Moldova, Muntenia, Oltenia şi Banat, în timp ce, în Maramureş şi Transilvania, se vor înregistra între 12 şi 16 grade Celsius.
La nivel de precipitaţii, în luna mai, acestea vor fi apropiate de normă în sud-estul ţării şi, local, în sud şi est, dar vor avea o tendinţă spre excedent, în rest, faţă de cele stabilite prin măsurători la 66,5 l/mp.
În zona Maramureşului, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 89 l/mp, în Muntenia la 86 l/mp, în Crişana până la 85 l/mp, iar în Banat la 84 l/mp.
De asemenea, în Dobrogea cantităţile de precipitaţii sunt estimate între 16 şi 47 l/mp.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.
ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.
Citește și: Fenomen inexplicabil într-o biserică din România. Ce pățesc credincioșii care vin aici!
Sursa: AGERPRES