Connect with us
Rezultate referendum familie. Prezenţa la vot şi exit poll 7 octombrie

Știri

Rezultate referendum familie. Prezenţa la vot 7 octombrie. Referendumul nu a întrunit prezenţa necesară (date BEC)

Rezultate referendum familie. Duminică a fost ultima zi în care românii pot puteaua pentru redefinirea familiei în Constituţie.

La finalul zilei de 7 octombrie prezenţa la vot de 30%, necesară validării, nu a fost întrunită, conform datelor de la Biroul Electoral Central. Ziua de sâmbătă a adus o prezenţă foarte slabă de doar 5.72%.

Update, ora 22.30: BEC a anunţat prezenţa finală. VEZI AICI CÂT A FOST!

Update, ora 21.01: USR, care s-a ocupat de numărătoarea paralelă a voturilor de la referendum, anunţă că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru validare. Numărul de voturi ar fi fost de 19.05%.

USR a fost singurul partid parlamentar care s-a opus acestui referendum.

Datele oficiale ale BEC vor fi disponibile la ora 22.30.

Update, ora 20.30: Conform datelor BEC, la ora 19.00, prezenţa la vot la nivel naţional a fost de 18,87%.

În Diaspora, prezenţa la vot a fost până acum de 16.58%.

Votanţii din mediul rural au fost mai numeroşi decât cei din mediul rural.

În Bucureşti, 14.64% dintre cei cu drept de vot s-au prezentat la urne.

În aceste condiţii, referendumul este foarte aproape de a fi invalidat.

Urnele se închid la ora 21.00.

Update, ora 17.30: La ora 16.00, BEC a anunţat o prezenţă la nivel naţional de 15.21%.

Există judeţe în care pragul de participare la vot nu a depăşit 10%.

Statistica pe judeţe poate fi consultată AICI.

Update, ora 14.30: BEC anunţă că prezenţa la vot a fost de 11.67% la nivel naţional la ora 13.00.

Judeţele Dâmboviţa, Bihor şi Suceava conduc în topul prezenţei, în timp ce la polul opus se află Covasna, Hargita, Satu Mare.

În Bucureşti, prezenţa este de 10,2%.

Update, 11.30: Primele date ale BEC de duminică. Până la ora 10.00, prezenţa la nivel naţional a fost de 7,24 %.

Dâmboviţa şi Bihor sunt singurele judeţe care până la ora 10.00 au reuşit să treacă de 10% prezenţă.

În schimb, în Covasna şi Harghita nu s-a strâns nici măcar 3% prezenţă.

În Bucureşti, prezenţa la urne este de 7.3%.

Stire initiala

Conform sociologilor, preoţii îi vor îndemna la slujbe pe enoriaşi să meargă la vot şi să se pronunţe în favoarea familiei tradiţionale.

“Slaba prezenţă la vot se datorează temei şi mobilizării partidelor, care lipseşte, a partidelor care sunt mult mai bine structurate şi organizate pentru a mobiliza la vot. Este prematur să judecăm mobilizarea electorală pentru Referendum, pentru că mâine (n.r. – duminică) între orele 11 şi 14 este vârful.

Dacâ mâine la ora 14 avem un prag electoral de 20%, atunci sunt şanse să treacă, pentru că mobilizarea se va face mâine după slujbă în momentul, în care enoriaşii vor fi invitaţi să meargă să voteze”, a declarat, pentru MEDIAFAX, sociologul Gelu Duminică.

Huff.ro vă ţine la curent cu ce se întâmplă pe 7 octombrie la referendumul pentru familia tradiţională.

Rezultate referendum familie: Nereguli în prima zi de vot

Observatorii au semnalat mai multe nereguli şi posibile nelegalităţi la votul de sâmbătă.

Iată ce transmite Asociaţia Pro Democraţia:

Până la ora 18:00, considerăm că neregulile cele mai grave sesizate au fost următoarele:

– Un caz de mită electorală în oraşul Huedin, judeţul Cluj, sesizat la poliţie de observatorul APD,

– Mobilizarea cetăţenilor la vot de către primar (com. Singureni, jud Giurgiu) sau preoţi (com. Găureni, jud Iaşi; Stockholm, Suedia),

– Deschiderea cu întârziere a secţiei de vot din Niles, Illinois,SUA,

– Multiple deficienţe administrative în organizarea referendumului (urne nesigilate, lipsa tabelelor informative, etc.),

– Prezenţa pe scară largă a afişajului de încurajare a unei opţiuni la vot în proximitatea secţiilor de votare în Bucureşti, Braşov, Prahova, Suceava, Tulcea, Buzău, Cluj, Timiş, etc., inclusiv tranzitul unor autocare inscripţionate cu acest tip de mesaje.

Neregulile sesizate au fost verificate, iar cele care au putut fi confirmate au fost comunicate către birourile electorale ale secţiilor de votare, birourile electorale judeţene sau chiar către Biroul Electoral Central şi către Inspectoratele de Poliţie Judeţene.

De asemenea, am primit un număr mare de sesizări cu privire la numărul disproporţionat de votanţi înregistraţi pe liste suplimentare în anumite localităţi.

Totodată, Expert Forum transmite că în mai multe localităţi, observatorilor li s-a interzis accesul în secţiile de votare, în ciuda faptului că aveau acreditările necesare.

Situaţia a fost sesizată la secţiile 25 şi 26 din Botoşani şi la secţia 207 din Sf. Gheorghe, jud. Ialomiţa, precum şi la Secţia 105 din Bacău.

În continuare, alegătorii şi observatorii sesizează prezenţa unor materiale de propagandă care nu au fost înlăturate în ziua votului. 

Citeşte şi: Primele fraude la referendum. În ce judeţe s-a încălcat legea

Politicienii s-au prezentat la vot

Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Traian Băsescu, Raluca Turcan, Paul Stănescu, Lia Olguţa Vasilescu şi alţii s-au dus să voteze în prima zi.

Preşedintele Klaus Iohannis nu a mers încă la vot şi nu este clar dacă va vota duminică.

Liviu Dragnea şi Traian Băsescu au fost şi protagoniştii unui incident inedit la o secţie de vot.

Citeşte şi: Ce au păţit Traian Băsescu şi Liviu Dragnea după ce au votat la referendum

„Pentru România cred că e un vot istoric atât pentru prezent cât şi pentru viitorul generaţiilor care vin după noi. Eu cred că am fost educat în spiritul valorilor spirituale româneşti, cu mamă, cu tată, eu mi-am întemeiat o familie alături de soţia mea, avem copii şi nu pot să votez decât în acest spirit (…).

Şi cred că în spiritul acesta ar trebui să vină toţi cetăţenii români să-şi exprime votul, pentru că asta înseamnă şi democraţie până la urmă, ca toţi românii, toţi cetăţenii români, să vină la vot şi să voteze astăzi la acest referendum”, a spus Paul Stănescu (PSD).

Liderul PNL Ludovic Orban a declarat că va vota duminică.

„Am spus că particip la vot. Referendumul este forma cea mai profundă de democraţie care permite exercitarea directă a suveranităţii de către cetăţeni, prin care cetăţenii pot să decidă direct, nu prin reprezentanţi, asupra problemelor care sunt supuse deciziei cetăţenilor”, a subliniat Ludovic Orban.

Rezultate referendum familie: Cum a fost organizată votarea

Până la ora 21,00, au votat la referendumul pentru redefinirea familiei 5,72 % dintre alegători, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central.

Numărul total al persoanelor care s-au prezentat la vot până la ora 21,00 este de 1.046.583, dintre care în mediul urban au votat 636.435 persoane, iar în mediul rural 410.148.

Secţiile se vor redeschide duminică, la ora 7,00, iar procesul electoral va continua până la ora 21,00.

În cele două zile în care se desfăşoară scrutinul, Biroul Electoral Central transmite datele referitoare la prezenţa la vot la ora 11,30 pentru ora 10,00; la 14,30 – pentru ora 13,00; la 17,30 – pentru ora 16,00; la 20,30 – pentru ora 19,00 şi la 22,30 – pentru ora 21,00.

În ţară sunt organizate 18.662 de secţii de votare, iar în Bucureşti – 1.264. Românii din diaspora votează la referendum în 378 secţii de votare. 192 sunt organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, iar 186 – în alte locaţii.

Cele mai multe secţii de votare sunt în Italia (58), Spania (48), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15), Germania (14).

Românii sunt chemaţi să răspundă cu „Da” sau „Nu” la întrebarea: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top