Connect with us
Calendar ortodox 7 octombrie 2020. Ce sfinți mari sărbătoresc românii miercuri

Spiritualitate

Calendar ortodox 7 octombrie 2020. Ce sfinți mari sărbătoresc românii miercuri

Ziua de 7 octombrie 2020 este una foarte importantă pentru români, fiind sărbătoriți sfinți importanți pentru religia noastră. Miercuri îi rememorăm pe Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah, au deținut funcții înalte în armata imperială în timpul împăratului Maximian (286-305), marcați în calendar cu cruce neagră.

Sărbătoare pe 7 octombrie

La 7 octombrie în calendarul ortodox sunt pomeniţi

Sfinţii Mucenici Iulian, preotul, şi Chesarie, diaconul;
Sfântul Leontie, consulul;
Sfinţii Mucenici Eusebiu, preotul, şi Felix;
99 de cuvioşi părinţi care s-au nevoit în Insula Creta;
Sfântul Mucenic Polihronie.
Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah

Sfinții Serghie si Vah erau creștini, însă își țineau credința ascunsă, căci împaratul era un persecutor al creștinilor. Aceștia au fost descoperiți atunci când au refuzat să se închine idolilor. Pentru că ei au refuzat cultul lui Zeus, li s-au luat însemenele demnității militare și au fost supuși la mare umilință: au fost îmbrăcați în haine femeiești și purtați prin cetate, în semn de batjocură. Chiar dacă cei prezenți îi îndemnau să renunțe, nu au făcut-o zicând: ”Avem un Dumnezeu în cer, nemincinos, adevărat şi viu. El nu este nesimţitor ca idolii voştri. Noi Aceluia ne închinăm.”.

Pentru că nici după această umilință nu s-au lepădat de Hristos, au fost duși la cetatea lui Antioh, unde aveau să pătimească. Aici li s-a arătat îngerul, care le-a vestit că sfârșitul lor este aproape: ”Pentru nevoinţa voastră veţi lua cununile biruinţei de la Domnul Iisus Hristos, Care va fi alături de voi în suferinţa voastră, dându-vă ajutorul Său până ce îl veţi călca pe vrăjmaşul diavol sub picioarele voastre”.

Cei care i-au purtat pe Serghie şi Vah până în cetatea vecină Eufratului au predat lui Antioh şi o scrisoare trimisă de Maximian prin care cere pentru cei doi, milă, dacă se pocăiesc, şi moarte, dacă refuză să-L părăsească pe Domnul lor. Cei doi nu au renunțat și au îndurat mult timp chinurile. În final, Sfântul Vah a cedat bătăilor, iar Sfântului Serghie i s-au bătut scânduri pline de cuie în picioare și a fost obliga să meargă cu ele. Când au văzut că încă rezistă, l-au decapitat.

Capetele celor doi sfinți au fost aduse în România de către Domnitorul Neagoe Basarab. Ele au fost depuse în Mănăstirea Curtea de Argeș, însă, au fost aduse în Catedrala Mitropolitană „Sfantul Dumitru” din Craiova, pe 25 octombrie 1949, în vremea IPS Firmilian, mitropolitul Olteniei. Cei doi sunt considerați ocrotitorii Olteniei și îi sărbătorim la 7 octombrie.

Troparul Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah, glasul al 4-lea

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Troparul Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah, glasul al 3-lea

Pe cei ce după fire nu au fost fraţi de trup, pe aceştia Darul Cel Dumnezeiesc a cugeta frăţeşte până la sânge i-a făcut, pe Sfinţii Mucenici Serghie şi pe Vah, cinstită şi cre­dincioasă pereche. Fără de arme şi fără de haine în locul nevoinţei pe vrăjmaşul au înfruntat, rugându-se neîncetat pentru sufletele noastre.

Sunt Andreea Oprea si din aprilie fac parte din echipa HUFF. Sunt redactor pe sectiunile de actualitate si stiri de ultima ora. Am 20 de ani si sunt foarte pasionata de presa, invat alaturi de colegii mei si ma perfectionez in fiecare zi.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top