Connect with us
Scandal între președinte și PSD după anunțul mutării ambasadei României din Israel la Ierusalim

Știri

Scandal între președinte și PSD după anunțul mutării ambasadei României din Israel la Ierusalim

Președintele Klaus Iohannis nu a fost informat de intenția Guvernului PSD – ALDE de a muta ambasada României din Israel la Ierusalim, a anunțat Administrația Prezidențială.

Liderul PSD Liviu Dragnea anunțase ieri seară, la o emisiune TV de la Antena 3, că România își va muta ambasada de la Israel din Tel Aviv în Ierusalim.

Ce a discutat Liviu Dragnea cu Viktor Orban: “Am promis că se va întâmpla lucrul ăsta!”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis ajutor primelor zece ambasade care se vor muta în Orașul Sfânt, fără a preciza în ce va consta acest ajutor.

„Am decis ca primele zece ambasade ce vor veni aici să beneficieze de un tratament preferenţial. Le vom ajuta!”, a precizat premierul israelian, care a îndemnat şi celelalte state să urmeze exemplul SUA şi Guatemalei de a-şi muta reprezentanţa în Oraşul Sfânt pentru că aceasta va contribui la eforturile de pace.

Pe 6 decembrie anul trecut, preşedintele american a recunoscut oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a anunţat mutarea de la Tel Aviv în acest oraş a reprezentanţei diplomatice a SUA.

Palestinienii au considerat acest act drept o provocare ce a descalificat administraţia Trump din rolul de mediator onest al procesului de pace palestiniano-israelian.

În acest context, PSD a decis mutarea ambasadei României în Israel la Ierusalim, dar acest lucru s-a făcut fără consultarea președintelui.

„Relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional relevant”, a menționat Președinția, are a precizat că România trebuie să rămână în acord cu rezoluția ONU. Totodată, se precizează că decizia aparține, constituțional, președintelui.

Iată mesajul administrației prezidențiale:

Preşedintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers. Administraţia Prezidenţială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare.

Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia.

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că iniţiativa Guvernului României poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală.

Acest statut poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct şi final între părţi.

Preşedintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României şi ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituţionale, reiterează faptul că poziţia constantă a ţării noastre în ceea ce priveşte Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată.

Preşedintele Klaus Iohannis subliniază, din nou, necesitatea rezolvării juste şi de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluţiei celor două state”, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, ca unică variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor părţilor.

Preşedintele României reafirmă faptul că poziţia ţării noastre faţă de statutul oraşului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU şi Adunării Generale ONU în materie.

Administraţia Prezidenţială reaminteşte faptul că există o serie de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită, printre altele, statelor membre ONU să se abţină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim şi să intensifice eforturile internaţionale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare şi justă în Orientul Mijlociu.

Prin urmare, în această etapă, relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional relevant.

Ţinând cont de toate aceste aspecte, Preşedintele Klaus Iohannis îndeamnă toţi factorii guvernamentali şi politici la responsabilitate şi discernământ în ceea ce priveşte deciziile majore de politică externă ale României, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranţei naţionale şi a cetăţenilor români.

În acest sens, o astfel de decizie trebuie luată numai după consultarea şi cu avizul tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul politicii externe şi al securităţii naţionale, decizia finală aparţinând, din punct de vedere constituţional, Preşedintelui României.

1 Comment

1 Comment

  1. Jose

    2018-04-21T08:05:14+03:00 at 8:05

    Besedistii nu au avut DISCERNAMINT si RESPONSABILITATE niciodata ! Tot ce ia interesat este sa cistige ceva, orice, pentru ei personal. asa au distrus si vindut romania. asa explica continuu romanilor ca este ”obligatoriu” sa transpui imediat RECOMANDARILE unora si altora de a mai distruge ceva sau de a crea legi impotriva firii si a intereselor nationale … cine sint slugoii !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top