Știri
Sute de medici veterinari protestează în Piața Presei Libere. Care sunt nemulțumirile lor
Câteva sute de persoane, medici veterinari, se află luni în Piața Presei Libere pentru a protesta. Aceștia sunt nemulţumiţi de tarifele acţiunilor concesionate, dar și de contractele de prestări servicii pentru acţiunile din Programul Strategic elaborat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Protestatarii agită pancarte pe care scrie „Veterinarul de lipseşte, laptele se murdăreşte”, „Nu vindeţi sănătatea la tejgheaua impostorilor”, „Sănătatea Publică politizată = profesie mutilată” , ” Preşedintele ANSVSA, atentat la sănătatea publică”, „Nu mai minţiţi UE că nu avem boli în România” , „Medicul uman salvează omul, medicul veterinar salvează omenirea” , „Aţi scos veterinarii din farmacii, daţi otravă la copii”.
Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România (CMVRo), Viorel Andronie, a declarat pentru AGERPRES că tarifele aferente activităţilor sunt atât de mici încât jumătate din cabinetele din mediul rural vor intra în faliment sau vor fi nevoite să disponibilizeze personalul angajat.
„Ne aflăm astăzi aici pentru că avem foarte multe probleme care din păcate nu au fost rezolvate de-a lungul timpului şi avem câteva probleme care sunt extrem de stringente, mai ales în ceea ce priveşte activitatea medicilor veterinari de liberă practică din mediul rural.
Aici este vorba de un contract dintre medicul veterinar de liberă practică şi stat, pentru care medicul veterinar efectuează anumite acţiuni pe care statul le comandă şi pentru care plăteşte.
Tarifele aferente acestor activităţi sunt atât de mici încât jumătate din cabinetele din mediul rural vor intra în faliment sau vor fi nevoite să disponibilizeze personalul angajat”, a spus Andronie.
De asemenea, acesta susţine că nu au mai fost majorate tarifele de 5 ani, în pofida faptului că salariul minim pe economie s-a dublat în acest timp.
„Din 2013 până în 2018 aceste tarife nu au mai fost majorate, în condiţiile în care toată lumea ştie că salariul mediu pe economie a crescut de la 830 de lei în 2013, la 1.900 de lei, deci mai mult decât dublu, în condiţiile în care toate activităţile, gaze, curent, alte servicii pe care noi suntem obligaţi să le contractăm.
Aproape că s-au dublat şi s-a ajuns în situaţia în care nu mai poate fi suportată cheltuiala pentru astfel de acţiuni”, a subliniat şeful CMVRo.
Totodată, Andronie a adăugat că în prezent există două tipuri de contracte, respectiv contracte de concesiune şi contracte de prestări servicii, existând astfel o discriminare în rândul medicilor de liberă practică.
„Există două tipuri de contracte, ca atare discriminează medicii în ceea ce priveşte tarifele primite de la stat. Cei care au contracte de concesiune primesc limita maximă prin Hotărâre de Guvern, iar cei care au contracte de prestări servicii, participă la licitaţie, unde preţul cel mai scăzut este criteriul de adjudecare a contractului.
Iar ca atare în loc să primească 14,5 lei cum primeşte un medic veterinar, primeşte 5 lei sau 2 lei, iar discriminarea este foarte mare. Noi ne-am dorit ca aceste tipuri de contracte să fie uniforme, de acelaşi tip, şi bineînţeles că autoritatea să stabilească criteriile de adjudecare. Aşa e normal”, precizează preşedintele Colegiului.
Întrebat ce speră să obţină în urma acestui protest, Andronie a răspuns că doreşte să sensibilizeze factorii de decizie cu privire la problemele cu care se confruntă medicii veterinari.
„Singurul lucru pe care ni-l dorim este să se sensibilizăm toţi factorii de decizie cu problemele pe care noi le avem şi să se aplece asupra problemelor noastre şi să găsim soluţii, pentru că soluţii există.
Nu se poate să nu existe soluţii, pentru că altfel riscurile sunt foarte mari, atât pentru medici, dar mai ales pentru crescătorii de animale din mediul rural şi pentru sănătatea publică”, a mai spus Viorel Andronie, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România.
Potrivit unor postări de pe Facebook, medicii veterinari au anunţat că vor participa la protestul mut organizat la nivel naţional, luni, 26 martie 2018, în Piaţa Presei Libere, la ora 12:00, pentru a atrage atenţia conducerii executive şi legislative a României spre problemele existente în cadrul profesiei.
Modificările OUG 70/2017, printre nemulțumirile protestatarilor
Printre nemulţumirile pe care medicii veterinari doresc să le facă publice se află efectele pe care modificările OUG 70/2017 le au asupra profesiei şi a sănătăţii populaţiei.
„După ce reprezentanţii CMVRo au câştigat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene procesul împotriva statului român cu privire la exclusivitatea medicului veterinar de a comercializa şi de a utiliza medicamentul de uz veterinar, medicii veterinari solicită Parlamentului să corecteze OUG 70/2017 conform hotărârii Curţii Europene”, conform postării.
CITEȘTE ȘI: Trafic restricționat în București, în 24 martie, din cauza protestelor. Care sunt rutele ocolitoare
Proteste la consulatul german din insula Creta. Care sunt nemulțumirile protestatarilor