Connect with us
4 sfaturi pentru pescuit toamna, pentru a prinde mai mult pește

Știri

4 sfaturi pentru pescuit toamna, pentru a prinde mai mult pește

Chiar dacă vara a trecut, asta nu înseamnă în niciun caz că s-a terminat perioada de pescuit. Și toamna apar noi oportunități la pescuit. Abia acum, cei pasionați de pescuit vin în Delta Dunării sau la bălțile și lacurile din țara noastră pentru a se bucura de acest hobby, mai ales că s-au terminat zilele caniculare de vară și temperaturile sunt mai plăcute.

Pescuitul toamna este foarte atractiv. Iată principalele 4 sfaturi pentru pescuit în această perioadă a anului, pentru a avea mai mult succes decât în zilele de vară:

1. Timpul de pescuit

Pentru a profita la maximum de efectul sezonier din lunile de toamnă, este momentul să conștientizăm faptul că pescuitul depinde și de condițiile atmosferice și de temperatura apei. 

Toamna, pescarii nu lipsesc de la baltă nici dimineața și nici seara, atunci temperaturile apei sunt în jurul valorii de 15-16 grade Celsius. Pe măsură ce temperaturile scad, pescarii folosesc la răpitor năluci mai moi și mai subtile, mai lente și mai mici. 

2. Specii de pești

Ce specii de pești se pescuiesc mai ușor toamna? De regulă carasul, păstrăvul, știuca și somnul sunt cele mai populare specii de pești care se prind în acest anotimp. La sfârșitul lunii octombrie, temperatura apei a scăzut un pic comparativ cu lunile de vară și vegetația acvatică din lacuri și râuri intră în acea fază de transformare, de toamnă, oferindu-le pescarilor locuri mai bune de pescuit. 

Acum este momentul să vânezi un prădător cum este știuca sau bibanul. Chiar și fanii de crap și caras nu ratează această lună de toamnă propice pentru prinderea de pește răpitor. Pescarii cu experiență știu că activitatea știucii este influențată și de scăderea temperaturii apei. Acest pește este activ toamna dacă apa nu este foarte rece și este cel mai puțin activ iarna, când își păstrează energia. 

Succesul pescarului este influențat și de vreme, de stabilitatea presiunii și lumina naturală de la soare. Pe vreme însorită, știuca este mai activă, mai ales că și apa este puțin mai caldă. Dacă apa este prea limpede nu este chiar bine, pentru că știuca are obiceiul să se ascundă de soare prin vegetația acvatică și uneori renunță chiar la plăcerea de a-și vâna prada. 

Dacă afară este înnourat și este posibil să plouă, se schimbă și presiunea apei, iar șansele de a avea succes la pescuit scad considerabil. Dacă vântul nu bate, se spune că știuca se ascunde și deci este mai puțin activă ca de obicei. 

3. Care este momeala cea mai potrivită

Există o zicală spusă de pescari: „Momeli mari prind pești mari.” Probabil chiar așa și este; cu siguranță există și un sâmbure de adevăr, pentru că orice zicală se naște dintr-un adevăr. 

Toamna oferă multe oportunități pentru a prinde o mare varietate de pești, mai ales cu năluci la răpitori. Mulți pescari folosesc momeli artificiale: năluci metalice, linguri rotative și oscilante, swimbaits, twistere, spinnerbait și voblere. Majoritatea sunt foarte eficiente pentru a păcăli știuca. 

La șalău au succes mai mult twisterele folosite în monturi, acest pește se mișcă mai ales aproape de țărm, în zonele cu vegetație. La somn se utilizează twistere, voblere și linguri, iar la biban se pun voblere. La swimbaits în formă de peștișori cu greu răpitorii pot rezista. Astfel de năluci și multe alte accesorii și scule de pescuit pot fi găsite în magazinul online de pescuit TotalFishing.ro.

Metoda de prindere la păstrăv în râuri și pâraie este cea a pescuitului la muște. 

4. Pescuitul în septembrie-noiembrie

În luna septembrie, cel mai bine se prinde știuca, pentru că este mai activă. În luna octombrie, știuca este încă destul de agresivă, continuă să-și vâneze prada. Acum peștii stau mai mult la adâncimi mari, lucru deja știut de pescarii cu experiență.  

Farmecul pescuitului la sfârșitul toamnei este că temperaturile sunt bune și pentru a prinde pește și în miezul zilei, nu doar dimineața și seara. Atunci apa este mai caldă și peștele își caută hrana. Mulți pescari încep pescuitul pe la ora 11-12, la amiază. 

În luna noiembrie, de regulă plouă mai mult, iar pescuitul are un alt farmec. Unii pescari consideră pescuitul în noiembrie chiar atractiv și nu se sperie de frig sau de apa mai rece. 

La începutul toamnei bibanul se prinde mai bine în lacuri și bălți, mai ales dacă apa a mai scăzut puțin și devine mai limpede. În luna noiembrie, deja bibanul nu se mai prinde deloc, pentru că el stă mai mult ascuns în zone de mal și stânci. 

Sunt Adrian Vrauko si de 14 ani lucrez în presa online. Am început ca redactor la Realitatea TV, am continuat mai apoi la Pro TV, Kanal D. Iar din 2014 am infiintat Revista Teo Trandafir, continuand cu HUFF.ro si multe alte site-uri din grupul AIR24. La HUFF.ro sunt Editor Of The Day si coordonez echipa editoriala.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Știri

To Top