Social
Căsătoria minorelor. Țările în care copilele se căsătoresc cu forța
Căsătoria forțată a minorilor reprezintă încălcarea drepturilor omului. Deși societatea a evoluat și trăim într-o perioadă în care totul se mișcă rapid, se pare că și în zilele noastre încă mai există state în care fetele sunt obligate să se căsătorească de la vârste fragede, fără voia lor, fără a-și putea trăi copilăria așa cum visează. Fete de 14 sau chiar 14 ani, din țări care se recomandă a fi unele dezvoltate, sunt supuse acestui proces de maturizare forțară, fiind obligate să renunțe la tot ce e pur și curat, în schimbul unor responsabilități pentru care nu sunt pregătite.
Căsătoria minorelor. Țările în care copilele se căsătoresc cu forța
Africa, Asia de Sud și America de Sud sunt principalele zone de pe glob unde fetele sunt forțate să se mărite de la vârste fragede, fără a descoperi singure ce este viața cu adevărat și cum trebuie să trateze această alegere importantă, aceea de a-și forma o familie din dragoste, în mod conștient. Propriii lor părinți sunt cei care le aduc în această ipostază, fără a se gândi la traumele pe care le pot provoca tinerelor. Problemele ce apar în asemenea situații sunt atât de ordin psihologic, drept efcete ale violului, ale agresiunii fizice, dar și de ordin medical, precum boli sau sarcini nedorite.
În timp ce unele fetele se bucură de viață, de adolescență, se distrează și învață pentru a avea un viitor strălucit, așa cum își doresc, altele își îngrijesc cu greu familia pe care o au fără voia lor. Surprinzător este că astfel de abuzuri nu au loc decât în zonele subdezvoltate, ci și în țările democratice.
Țări în care se practică
Un bun exemplu sunt Canada și Statele Unite ale Americii, unele dintre cele mai mari puteri. În anumite comunități, fetele sunt obligate să se mărite de la 14-15 ani. Există și anumite legi care permit căsătoria cu acordul părinților, care, de multe ori, le vând pe tinere.
Nici Marea Britanie nu controlează acest fenomen, autoritățile trecând totul cu vederea. Vârsta minimă pentru căsătorie în Anglia este de 18 ani, dar în Scoția este de 16 ani. Cu toate acestea, în comunitățile de imigranți musulmani sau de origine rromă se organizează căsătorii ilegale pentru anumite interese.
Aceeași situație apare și în Belgia, iar cei vizați sunt afganii și rromii. Fetele nu au curaj să se opună, pentru că așa au fost educate.
Și la vecinii ucraineni se practică astfel de obiceiuri. Deși vârsta legală a căsătoriei este de 18 ani, copiii de 14-16 ani sunt căsătoriți cu forța, mai ales în comunitatea de rromi. Sărăcia și lipsa de bani îi împing pe părinți la astfel de gesturi.