Social
Valeriu Gheorghiță, totul despre relaxarea de la 1 iunie! În ce condiții va avea loc
Data de 1 iunie este una dintre cele mai așteptate din toate perioadele. După ce autoritățile au declarat că de Ziua Copilului ar putea avea loc marea relaxare, românii au devenit tot mai nerăbdători să vadă ce schimbări vor avea loc. Deși se spune că principașa condiție pentru ridicarea restricțiilor era vaccinarea a 10 milioane de români, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat că revenirea poate avea loc și fără acest număr.
Relaxarea de la 1 iunie
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a vorbit despre relaxarea ce ar putea avea loc la 1 iunie dacă situația din România evoluează așa cum trebuie. Deși se vorbea de atingerea unui prag de 10 milioane de români vaccinanți, medicul a declarat că relaxarea va fi posibilă și fără această performanță care nu trebuie să ne blocheze în niciun fel „dacă din punct de vedere epidemiologic, lucrurile vor avea o evoluţie favorabilă”.
„Până la urmă, ce ne interesează şi prin vaccinare şi prin măsuri restrictive este să avem cât mai puţine persoane care se îmbolnăvesc, cât mai puţini oameni care îşi pierd viaţa din cauza acestei maladii şi să revenim la normalitate în condiţii de siguranţă”, a spus acesta.
Coordonatorul campaniei de vaccinare este de părere că scopul nu este fixarea unor limite rigide, ci încurajarea oamenilor, determinarea lor să înțeleagă scopul vaccinului.
Premierul Florin Cîțu susținea că românii vor putea renunța la masca de protecție abia după atingerea pragului de 10 milioane de oameni imunizați. De altfel, el este încrezător și susține că avem toate șansele ca până la 1 iunie să fim 5 milioane de oameni vaccinați cu ambele doze.
Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea fără programare
Valeriu Gheorghiță a declarat că este nevoie de amplificarea campaniei de vaccinare. Astfel, autoritățile caută cât mai multe modalităţi prin care o persoană poate să ajungă să se vaccineze, să organizeze mai multe centre de tip drive-thru, precum și eveniemnte de tip ‘maratonul de vaccinare’ ca cel de la Timișoasa sau de la București.
Astfel, de pe 7 mai, orice român se poate vaccina fără programare, dar prioritate vor avea cei deja vaccinați și persoanele cu vârste de peste 60 de ani.
Mai mult, 45 % din personalul angajat în învățământ, adică aproape 154.000 de persoane s-au vaccinat anti-Covid până în acest moment, spune coordonatorul campaniei, Valeriu Gheorghiță. Nu se știe exact câte cadre didactice au fost imunizate, pentru că în acest număr sunt incluse și persoanele care reprezintă personalul auxiliar.