Connect with us
Calendar ortodox 1 februarie 2021. Zi importantă pentru creștinii ortodocși

Spiritualitate

Calendar ortodox 1 februarie 2021. Zi importantă pentru creștinii ortodocși

În luna februarie în calendarul creștin ortodox este însemnată o singură sărbătoare cu cruce roșie: Întâmpinarea Domnului, în data de 2 februarie. Mâine creștinii ordotocși cinstesc Înainteprăznuirea Întâmpinării Domnului, dar și pe Sf. Mc. Trifon, Sf. Mucenițe Perpetua şi Felicitas.

Ce sfinți prăznuim în calendarul ortodox 1 februarie 2021

Sfantul Trifon  a trăit în satul Lampsac, din provincia Frigia, la sfârșitul secolului al III-lea. Această regiune aparție astăzi Turciei. Încă din copilărie Dumnezeu i-a dat darul de a vindeca bolnavii și te a goni demonii din oameni. Pe cand avea 17 ani, a scos de sub stăpânirea celui rău pe fiica împăratului roman Gordian. Abia după 6 zile de post și rugăciune, Sfantul Trifon le-a arătat păgânilor existenta diavolului. După ce sfântul a poruncit,  diavolul s-a arătat tuturor, în chip de câine negru, cu ochii ca de foc. Prin aceasta minune a atras pe multi pagani la creștinism.

În credința populară, Sfântul Trifon este protectorul grădinilor și al livezilor. De aceea preoții din sate sunt chemați deseori în această zi să binecuvânteze grădinile, curțle oamenilor și livezile. Acestea sunt stropite cu apă sfințită pe care oamenii o numesc și „Agheasma Sfântului Trifon”.

Deși nu este cruce roșie sau neagră în calendar, în multe sate din România oamenii țin ziua de azi ca zi nelucrătoare. Aceștia țin post și rugăciune și aprind lumânări la biserică pentru ca Sfântul Trifon să ne dea roade bogate în anul care vine și să le păzească ogoarele.

Rugăciune puternică în ziua de Sfântul Trifon

„O, Sfinte Mucenice Trifon, grabnic ajutatorule al tuturor celor ce la tine alearga si se roaga inaintea sfintei tale icoane, degrab ascultatorule si mijlocitorule! Auzi-ne si acum in tot ceasul rugaciunea noastra, a nevrednicilor robilor tai, care cinstim sfanta pomenirea ta: ca tu, bineplacutule al lui Hristos, insuti ai fagaduit mai inainte de iesirea ta din viata aceasta stricacioasa ca te vei ruga Domnului pentru noi si ai cerut de la Dansul darul acesta: daca cineva, in oricare nevoie si intristare a sa, va prinde a chema sfant numele tau, acela izbavit va fi de toata navalirea celui rau.

Si precum oarecand pe fiica imparatului de la Roma, care de diavol se chinuia, o ai vindecat, asijderea si pe noi pazeste-ne de cursele lui cumplite in toate zilele vietii noastre si mai vartos in ziua cea infricosata a suflarii noastre celei de pe urma mijloceste pentru noi, cand intunecatele chipuri ale viclenilor diavoli ne vor impresura si vor incepe sa ne infricoseze.

Fii noua atunci ajutator si grabnic izgonitor al viclenilor diavoli si la Imparatia Cerurilor calauzitor, unde acum stai cu ceata sfintilor inaintea Scaunului lui Dumnezeu; roaga pe Domnul sa ne invredniceasca si pe noi a fi partasi ai veseliei si bucuriei celei de-a pururea fiitoare, ca dimpreuna cu tine sa ne invrednicim a slavi pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh, Mangaietorul, in veci. Amin.”

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Spiritualitate

To Top