Calendar ortodox 28 februarie. Ce nu ai voie să faci în zi de sărbătoare

27.02.2021
Calendar ortodox 28 februarie. Ce nu ai voie să faci în zi de sărbătoare

Toți creștinii îi sărbătoresc pe Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman la data de 28 februarie, conform calendartului ortodox. Ziua aceasta este extrem de importantă, deoarece sfinții au fost mari iubitori de Dumnezeu și au contribuit la ducerea mai departe a cuvântului Său.

Calendar ortodox. Sfinții de pe 28 februarie

Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea sunt rememorați pe 29 februarie în anii bisecţi, iar în anii nebisecți – pe 28 februarie, conform calendarului ortodox 2021. Cuviosul Ioan Casian a fost atras de mic de viaţa monahală. La 17 ani, pleacă în Palestina împreună cu prietenul lui Gherman. Cei doi vor sta la o mănăstire timp 2 ani, în Bethleem. Mai apoi, ei merg în Egipt,pentru  a cunoaşte viaţa şi învăţătura marilor asceţi.

După ceva timp, ei merg la Roma și îl găsesc pe Ioan Gură de Aur. Acesta devine modelul lor și îl vor urma pretutindeni, pentru a deveni la fel de buni ca ei. În anul 405, ei încearcă să-l apere pe Sfântul Ioan Gură de Aur, patriarhul Constantinopolului, care în anul 404 fusese exilat pentru a doua oară. Se presupune că aici, la Roma, Gherman a trecut la cele veşnice.

Casian a devenit preot și și-a dedicat restul vieții lui Dumnezeu. Acesta a stat departe de ispite, a făcut multe fapte bune și și-a ajutat aproapele. El a construit și două biserici, una pentru femei și alta pentru bărbați, murind în 435. El a fost considerat întemeietorul monahismului în Franţa şi ocrotitorul Marsiliei.

Tradițiile și rugăciunea zilei de 28 februarie

Ziua de duminică este una foarte importantă și trebuie respectate mai multe tradiții importante.

În majoritatea regiunilor din țară, nu se spală, nu se coase și nu se fac treburi casnice în ziua de duminică. Tot duminica, oamenii merg la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie, dau de pomană pentru cei morți și unii dintre ei chiar se spovedesc și se împărtășesc, după ce au postit înainte.

Troparul Sfântului Cuvios Gherman din Dobrogea, glasul al 8-lea:

Cu ostenelile tale, cu privegheri neîncetate, cu rugăciune şi post te-ai nevoit Cuvioase Părinte Gherman, împreună cu Sfântul Ioan Casian, din pământul Dobrogei odrăslind; şi curgerile harului preoţesc, cu rugăciunile Sfântului Ioan cel cu Gură de Aur, te-ai învrednicit a le primi. Bogăţie de daruri duhovniceşti din Ţara Sfântă, prin osârdie ai agonisit şi prin aceasta pe mulţi ai învrednicit pe Hristos a urma. Pentru aceasta părinte al Dobrogei roagă pe Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre.